Yvette Broch in actie tegen Zuid-Korea op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro
NOS SportAangepast

Broch en Groot laten vierlandentoernooi schieten

Nycke Groot en Yvette Broch hebben zich afgemeld voor het vierlandentoernooi van de Nederlandse handbalsters volgende week in Eindhoven. Spelverdeelster Groot en cirkelloper Broch willen rust.

Bondscoach Henk Groener, die zondag zijn vertrek aankondigde, toont begrip voor het besluit van de twee steunpilaren. Groot en Broch komen sinds 2015 uit voor de Hongaarse club Gyori, dat vorig jaar op het nippertje de finale van de Champions League verloor.

"Iedereen heeft hier zijn eigen verantwoordelijkheid in. Misschien melden zich nog wel meer speelsters af. Er is voor internationals weinig ruimte voor echte rust. Het programma is al jaren heel erg vol en belastend. Zeker bij een topclub als Gyori die om alle prijzen speelt. De druk is dus altijd groot."

De Olympische Spelen en de lange en intensieve voorbereiding hebben veel gevraagd van de speelsters. Nederland eindigde in Rio als vierde. "Een aantal zit behoorlijk stuk", weet Groener. "De belasting in een sport als handbal die veel van je lichaam vraagt is enorm. Zowel fysiek als mentaal eist dat zijn tol. Dat wordt wel eens onderschat. Volgende week is één van de weinige momenten waarop niet in clubverband gespeeld wordt. Dan snap ik wel dat iemand even rust nodig heeft."

Wel aanwezig bij bespreking

Volgende week komt de Nederlandse selectie voor het eerst sinds Rio weer bij elkaar. Dan staan er ook besprekingen gepland waarin vooral over de toekomst wordt gepraat. Broch en Groot zijn bij die besprekingen overigens wel aanwezig. "Die zijn ook belangrijk", geeft Groener aan.

"Ik heb bewust nu al duidelijkheid gegeven over mijn toekomst die weer moet helpen om de volgende stappen mogelijk te maken. Waar staan we nu en hoe gaan we verder. Daar willen we het met zijn allen over hebben."

Het gaat er uiteindelijk om wat het beste is voor het Nederlandse handbal.

Groener over zijn toekomst

Het contract van Groener loopt eind dit jaar, dus na het EK in Zweden, af. De kans is groot dat de 55-jarige Leersummer het eindtoernooi nog op de bank zit, maar helemaal zeker is dat niet. "We gaan het wel zien", zegt Groener luchtig. "Het gaat er uiteindelijk om wat zinvol is voor de ploeg en het beste voor het Nederlandse handbal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl