Een konvooi van Nederlandse VN-militairen wacht voor de Kroatische grens na de val van Srebrenica
NOS NieuwsAangepast

Grote claim Dutchbatters vanwege 'onmogelijke missie Srebrenica'

Het aantal Dutchbat-veteranen dat zich heeft gemeld voor een claim tegen de Nederlandse staat is toegenomen tot meer dan honderd. Ze willen compensatie omdat ze op een "bij voorbaat onmogelijke missie" zijn gestuurd.

In 1995 kreeg Dutchbat III opdracht de inwoners van de Bosnische enclave Srebrenica te beschermen. Maar dat lukte niet. Servische troepen onder leiding van de Bosnisch-Servische generaal Mladic namen de enclave in en vermoordden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens.

De advocaten hebben nu laten weten dat zich na de eerste claim in juni van twaalf veteranen nog tientallen anderen hebben gemeld.

Onherstelbare schade

Volgens de advocaten van de klagers, onder wie een aantal leidinggevenden, heeft de overheid "ernstig nalatig en onzorgvuldig" gehandeld en zijn de Dutchbatters ruim twintig jaar verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de missie. Daardoor hebben ze onherstelbare emotionele en economische schade geleden, aldus de advocaten in juni, toen de eerste twaalf veteranen de staat aansprakelijk stelden.

De advocaten vinden dat de bestaande compensatieregelingen van Defensie niet voldoen in deze zaak.

Minister Hennis gaf eerder dit jaar op Veteranendag toe dat de Nederlandse militairen op een onmogelijke missie waren gestuurd. Ook minister Kamp heeft toen hij minister van Defensie was al toegegeven dat de opdracht onuitvoerbaar was.

Terugblik op de val van Srebrenica

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl