In Nederland hebben naar schatting 462.000 werknemers te maken met pesten op hun werk. Minister Asscher wil daar wat aan doen.
NOS Nieuws

Actieteam naar pestend bedrijf om sfeer te verbeteren

Bedrijven krijgen extra hulp voor het tegengaan van pesten op de werkvloer. Volgend jaar bezoekt een speciaal Actieteam bedrijven om leidinggevenden te trainen in de aanpak van ongewenste omgangsvormen. Ook krijgen werkgevers meer voorlichting over de beste manier om te voorkomen dat werknemers zo gepest worden dat ze niet meer goed hun werk kunnen doen.

Minister Asscher schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat werknemers in een goed werkklimaat moeten werken en "ernstig persoonlijk leed" voorkomen moet worden.

Uit cijfers blijkt dat 1 op de 6 werknemers last heeft van ongewenste omgangsvormen. Dat kan pesten zijn, maar ook discriminatie of seksuele intimidatie. Naar schatting 462.000 werknemers hebben last van pesten door leidinggevenden of door collega's. Bij 24.000 werknemers gebeurt dat heel vaak en dat zorgt vaak voor een burn-out of langdurig ziekteverzuim.

Verantwoordelijkheid

De minister van Sociale Zaken wijst erop dat het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers is om iets aan pesten te doen. Maar hij wil wel helpen. Voor het speciale Actieteam trekt hij in 2017 een half miljoen euro uit.

Boetes

Hij wil bedrijven die bewust niets doen aan pesten harder aanpakken. Nu kan de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) al boetes uitdelen. Asscher wil ook kijken of het juridisch mogelijk is om leidinggevenden op cursus te sturen om te leren hoe zij de sfeer op het werk kunnen verbeteren. Het is hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk om zo'n cursus te verplichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl