Studio Voetbal 26 september 2016
NOS VoetbalAangepast

'Feyenoord staat, maar Ajax heeft Ziyech'

Terwijl Feyenoord zijn zevende zege van het seizoen boekte, heeft Hakim Ziyech Ajax aan het voetballen gekregen. Volgens John van den Brom hebben de Amsterdammers de beschikking over de beste speler van Nederland. "Niemand komt bij Ziyech in de buurt", zegt de AZ-trainer in Studio Voetbal.

In de laatste twee wedstrijden, tegen Willem II (5-0) en PEC Zwolle (5-1), is het met Ziyech op het middenveld gaan draaien bij Ajax. "Je ziet dat het voetbal veranderd is", aldus Youri Mulder. "Altijd als Ziyech aan de bal komt, gaat het vooruit. Je weet wel dat hij ook veel balverlies heeft. Daar moet je niet te veel over zeuren."

'Niemand komt in de buurt van Ziyech'

"Het maakt eigenlijk geen reet uit op welke positie hij speelt", aldus John van den Brom. "Hij is geen echte rechtsbuiten, maar moet gewoon veel de bal hebben." Pierre van Hooijdonk ziet een andere Ziyech op het middenveld. "Sinds hij op het middenveld speelt, spat het plezier ervanaf", aldus de oud-spits.

Van Hooijdonk ziet de positiewisseling van Ziyech, van rechtsbuiten naar middenveld, als een knieval van Peter Bosz. Is de Ajax-trainer gezwicht voor de roep om Ziyech op het middenveld te zetten? "Toch wel een beetje. Ziyech bevestigt zijn ongelijk."

'PSV heeft de beste bank'

Ajax mag dan op toeren komen, Feyenoord voert nog gewoon de ranglijst aan. De uitstekende prestaties van de Rotterdammers zijn volgens de analisten van Studio Voetbal niet toe te schrijven aan één speler. "Het elftal staat", aldus John van den Brom. "En de spits (Jorgensen, red.) doet het goed. Lekker om een spits te hebben die doelpunten maakt. "

"Ook de verdedigers en de middenvelders maken nu goals", vult Van Hooijdonk aan. "Dat is een verschil met vorig seizoen." Schrijver Özcan Akyol voegt toe: "Verdedigend staat het ook beter."

Wordt het team met de beste bank kampioen?

Om in de titelrace te blijven, kan Feyenoord zich weinig blessures veroorloven, vindt Akyol. "Feyenoord kan blessures en schorsingen moeilijk opvangen. PSV heeft de beste bank en Ajax heeft ook een redelijke bank. Dat kan zomaar doorslaggevend zijn."

Dat spelers als Nemanja Gudelj, Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi zijn gedegradeerd van basisspeler tot reserve, kan voor Ajax ook een negatieve uitwerking hebben. "Bij Ajax kunnen er met deze bank wel eerder scheurtjes ontstaan", vindt Van Hooijdonk.

'Grim logische keuze, Landzaat wordt het niet'

Bij het Nederlands Elftal zijn de scheurtjes in de technische staf nog niet helemaal gedicht. Assistent Marco van Basten vertrekt naar de FIFA en voor hem komt Fred Grim, die doorschuift van Jong Oranje.

Van den Brom werkte bij Jong Ajax met Grim als assistent. "Een logische keuze. Hij is heel goed in neerzetten van een structuur, van trainingen, het ontwikkelen van een speelwijze. Hij serieus met zijn vak bezig en goed met de computer."

'Grim een logische keuze voor Oranje'

Akyol: "Heeft hij het niveau om bij het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal te werken?

Van den Brom: "De ervaring heeft hij niet. Daarom komt er nog een wat ouder type bij."

Wie die tweede assistent wordt, is nog de vraag. De vacature is nog open. Denny Landzaat, werkzaam bij AZ, wordt het in ieder geval niet, weet Van den Brom te melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl