Zaina Erhaim
NOS NieuwsAangepast

Paspoort Syrische journaliste ingenomen op Britse luchthaven

De Britse autoriteiten hebben het paspoort van de Syrische journaliste en anti-Assad-activiste Zaina Erhaim ingenomen. Ze deden dit op luchthaven Heathrow toen zij Groot-Brittannië probeerde binnen te komen. Erhaim was in Londen om een lezing te geven over verslaggeving in conflictgebieden.

Volgens de autoriteiten werd haar paspoort bij de douane ingenomen, omdat er was gemeld dat ze het document had gestolen. Nadat Erhaim ruim een uur was verhoord, vertelden de autoriteiten haar dat de melding was gedaan door de regering van Assad.

Na het verhoor zeiden de Britse beambten dat ze "zich niet mengen in politiek" en dat dit besluit is genomen op basis van "ons systeem, onze regels". Het paspoort is naar Damascus opgestuurd.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat paspoorten eigendom zijn van de regering die ze uitgeven. Daarom is er volgens het ministerie gehoor gegeven aan de melding uit Syrië.

Erhaim zegt tegen de Britse krant The Guardian dat ze nog een ouder Syrisch paspoort bij zich heeft dat nog geldig is. Met dit paspoort kan ze terugreizen naar Turkije, waar ze woont. Ze vreest dat ze Turkije niet meer uit kan, omdat dit paspoort na de reis vol is.

In april had de journaliste het ingenomen paspoort nog gebruikt in Europa. Ze reisde toen naar Londen om de Freedom of Expression Journalism-prijs in ontvangst te nemen. Eerder kreeg Erhaim een Chevening-beurs, waarmee het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken talentvolle buitenlandse studenten naar Groot-Brittannië haalt om te studeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl