NOS VoetbalAangepast

De Boer miste bij Ajax soms het plezier bij de spelers

Na bijna acht weken in Italië worden voor Frank de Boer langzaamaan de verschillen met Nederland duidelijk. De hoofdtrainer van Internazionale werd als held onthaald, maar na een paar weken stond zijn positie al ter discussie. De druk is groot, maar ook ziet hij dat er in Italië met meer plezier wordt getraind.

'Projecto De Boero' krijgt vorm bij Internazionale

"Het zijn hier echt winnaars", begint De Boer. "Het is niet zo dat ik bij Ajax het gevoel had dat ik ze moest aanduwen. Bij een simpel handbalspelletje gaat er hier bij Inter zoveel plezier uit van die jongens, terwijl het bij Ajax weleens was van: 'pfff moet dat nou?' Hier doen ze dat met volle overtuiging".

Voetbaltechnisch valt er nog wel wat te verbeteren: "We mogen hier met het positiespel nog wel stappen maken. Maar onder druk een bal inspelen, daar zijn ze dan weer heel sterk in."

Ik word daar een beetje moe van.

De Boer over de vijf-seconden-regel van Bosz

In Italië probeert De Boer het Nederlandse voetbal goed te volgen. Hij kan niet altijd alles zien, maar hij leest alles wat er geschreven wordt over Ajax. En dus ook over de vijf-seconden-regel van zijn opvolger Peter Bosz.

De tactiek, waarbij de bal binnen vijf seconden moet worden heroverd op de tegenstander, wordt in verschillende media voorgesteld als de grootste verandering bij Ajax na het vertrek van De Boer. Daar is de trainer het niet mee eens.

De Boer zucht. "Ik word daar een beetje moe van. Dat willen we nu met Inter ook. Dat deden we bij Ajax ook. Het beste van Ajax en het beste van Inter. Dat samenbrengen is het doel."

Feyenoord

Over Feyenoord, en dan met name over trainer Giovanni van Bronckhorst, is De Boer zeer te spreken. "Het oogt stabiel. Het is niet voor niets dat ze een goed resultaat tegen Manchester United hebben gehaald. Het geeft aan dat zij stappen hebben gemaakt in de ontwikkeling van het team", aldus De Boer.

"Ze hebben een selectie van veertien, vijftien man waar je van op aankan. Dat bepaalt uiteindelijk of je kampioen wordt. Je doet het niet met alleen de eerste elf, maar met nummer twaalf tot zestien."

De Boer vergeleek onlangs zijn situatie met die van Van Bronckhorst. Vorig jaar verloor Feyenoord zeven keer op rij en wist het zelfs negen duels op rij niet te winnen. "Mensen wilden hem weg hebben. Nu lopen ze de polonaise naast hem. Zo snel kan het gaan."

"Je moet de tijd krijgen", vervolgt De Boer. "Ik ben heel blij voor Giovanni in dat opzicht. Ik gun Ajax het meest, laat dat duidelijk zijn. Maar Giovanni gun ik ook heel veel."

  • AFP
    De Boer geeft aanwijzingen tijdens Empoli-uit
  • AFP
    De Boer coacht Inter tegen Juventus (2-1 zege)
  • AFP
    Inter in Stadio Giuseppe Meazza
  • AFP
    De Boer tijdens het duel tussen Inter en Chievo Verona
  • AFP
    De Boer ziet Inter verliezen tegen Hapoel Beer Sheva

Bij Inter begint De Boer stilaan zijn stempel te drukken. Hij heeft al de nodige veranderingen doorgevoerd. Zo vond hij het opmerkelijk dat de spelers het normaal vonden om pas drie kwartier voor aanvang van de training bij de club te arriveren. En hij verbaasde zich erover dat de medische staf nooit sprak met de technische staf.

"De dokter had nog nooit bij de technische staf in een kamertje gezeten. Het was de eerste keer dat ze ook even aan het woord mochten", zegt De Boer, die graag iedereen wil betrekken in zijn nieuwe missie. "Ze staan daarvoor open, maar je moet wel met een goede onderbouwing komen."

Missie

Hoe lang die missie gaat duren is nog ongewis. De Boer hoopt een lange periode aan de slag te gaan in Milaan, maar de stemming kan zo omslaan. Dat heeft De Boer in zijn eerste weken al ondervonden.

Na de beschamende nederlaag in de Europa League tegen het Israëlische Hapoel Beer Sheva schreeuwden sommige kranten al om zijn hoofd. Het antwoord kwam in de vorm van een overwinning op Juventus (2-1). Intussen staat De Boer met Inter vierde in de Serie A en is de rust terug.

Italië is in 2006 wereldkampioen geworden en dan komen die gekke Nederlanders vertellen hoe het moet.

Frank de Boer over zijn eerste weken bij Internazionale

"Het was een moeilijk instapmoment", beseft De Boer, die moest werken met de spelers van voorganger Roberto Mancini. "Ik neem een plaats in van een Italiaanse trainer. Je krijgt heel veel druk op je afgevuurd. Een aparte gewaarwording, in het begin kijk je met open mond."

De Boer heeft genoeg ervaring om te weten dat hij bescheiden moet zijn. "Je moet hier niet als een olifant in een porseleinkast te werk gaan. Italië is in 2006 wereldkampioen geworden en dan komen die gekke Nederlanders vertellen hoe het moet. Daarom doe ik het stap voor stap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl