VolleYBAL
NOS SportAangepast

'Halen EK is voor volleyballers een must voor ontwikkeling'

Het Nederlands mannenvolleybalteam moet vandaag winnen van Turkije om zich te plaatsen voor het EK in 2017. Dat is op papier een klus die te klaren is.

Toch is het volgens NOS-commentator Maarten Tip geen vanzelfsprekendheid dat de volleybalmannen het eindtoernooi halen. Hij blikt vooruit op de beslissende kwalificatiewedstrijd.

Nederland is dicht bij kwalificatie. Gaan ze het redden?

"Als je naar de posities van de landen op de wereldranglijst (Nederland 22ste, Turkije 24ste) kijkt, zijn de ploegen aan elkaar gewaagd. Nederland won vorige week in en tegen Turkije met 3-2, dus het verschil is niet groot.

Je zag ook dat Oranje zaterdag tegen Wit-Rusland de zaak een beetje had onderschat (benauwde 3-2 overwinning, red.). Het geeft aan dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is dat Nederland de klus tegen de Turken gaat klaren.

Het is overigens wel een must voor de ploeg om het EK te halen als het stappen wil maken. Een ervaren persoon als Jeroen Rauwerdink stopt wellicht als international als Oranje het niet redt, terwijl zijn ervaring broodnodig is."

Jeroen Rauwerdink (nummer 10) is een belangrijke kracht van het Nederlands volleybalteam

Wat is dit voor generatie volleyballers?

"Het is sinds het gouden Atlanta van 1996 een terugkerend en met name teleurstellend verhaal. Er wordt telkens geprobeerd om aan een nieuwe ploeg te bouwen, maar dat komt door uiteenlopende redenen niet tot wasdom. Dat is vooral een mentaliteitskwestie.

Dit is een generatie met spelers die doen waar ze zelf zin in hebben. Kijk bijvoorbeeld naar Nimir Abdelaziz. Hij was een spelverdeler, speelde in Oranje, maar wil zich laten omscholen tot een aanvaller. Nu heeft hij zijn plek in de selectie verloren.

Dick Kooy is een ander voorbeeld. Hij was een groot talent, maar heeft een haat-liefdeverhouding met de Nederlandse ploeg. Hij woont om privéredenen nu in Italië. Het is jammer dat hij niet de mentaliteit van een speler als Jeroen Rauwerdink heeft, dan was het een geweldige volleyballer geweest."

Dick Kooy (rechts) in actie namens Nederland tijdens de World League in 2014

Wat missen de Nederlandse mannen wat hun vrouwelijke collega's wel hebben?

"Vooral een kwestie van een natuurlijke hiërarchie. Het mannenteam heeft niet echt een goede mix van jong en oud, zoals je dat bij de vrouwen ziet. Joop Alberda heeft weleens gezegd dat je drie generaties nodig hebt om een goed team te smeden. Het mannenteam moet daar nog aan werken.

Momenteel bevinden ze zich in de eerste divisie van het mondiale volleybal. Dat komt vooral omdat te veel spelers niet structureel op topniveau actief zijn zoals de vrouwen, die op clubniveau wel veelal internationaal spelen. Daar word je als speler natuurlijk veel beter van. De mannen spelen in tegenstelling tot de vrouwen niet bij topclubs in Europa."

Wouter ter Maat viert de winst op Wit-Rusland

Moet het Bankrasmodel niet in ere hersteld worden in het mannenvolleybal?

"Het is weleens geprobeerd, maar er zijn te veel bezwaren. Zo is er ooit een talententeam ingevoerd dat continu met elkaar ging spelen, maar dat team bestond vooral uit spelers van dezelfde leeftijd. Je hebt in een team toch altijd een aantal oudere spelers nodig.

Ik geloof vooral in een sterkere nationale competitie. Dan groeit het mannenvolleybal misschien weer richting het hoge niveau wat we ooit hadden. Kwalificatie voor het EK zou daar in ieder geval een eerste aanzet toe geven."

'Nederlandse volleyballers zijn favoriet tegen Turkije'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl