Truman Capote in zijn jonge jaren, de foto is van Henri Cartier-Bresson
NOS NieuwsAangepast

As van schrijver Truman Capote geveild: opbrengst 40.000 euro

Het zijn boeken die nog altijd worden verkocht en gelezen. In Cold Blood, Breakfast at Tiffany's: de bekendste titels van de Amerikaanse schrijver Truman Capote, die overleed in 1984. Maar nu heeft ook zijn as geld opgebracht. De urn, een Japans houten kistje met daarin Capotes stoffelijke resten, is in Los Angeles op een veiling verkocht voor zo'n 40.000 euro. De opbrengst was ruim tien keer zo hoog als werd verwacht.

De koper is onbekend. De urn werd aangeboden door het veilinghuis Julien's Auctions, dat vaker opmerkelijke zaken aanbiedt: zo werd ooit een niersteen van Star Trek-acteur William Shatner geveild. De opbrengsten van deze curieuze kavels gaan vaak naar goede doelen.

De urn van Truman Capote was in bezit van Joanne Carson, de weduwe van tv-ster Johnny Carson, met wie Capote goed bevriend was. Het was in haar huis dat hij op 59-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies, gesloopt door drank- en drugsgebruik. Carson hield zijn nalatenschap, waaronder dus ook de urn, bij zich tot haar dood in 2015.

Volgens Darren Julien, de eigenaar van het veilinghuis, had Capote geen bezwaar tegen het veilen van de urn. "Truman wilde niet dat die ergens op een plank zou staan te verstoffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl