NOS SportAangepast

Honkbalrel zet strijd tussen Amsterdam en Rotterdam op scherp

Holland Series overschaduwd door honkbalrel Amsterdam-Rotterdam

Een heuse honkbalrel tussen Rotterdam en Amsterdam heeft de start van de Holland Series zaterdag overschaduwd. Het eerste duel tussen favoriet Neptunus en Amsterdam Pirates werd geboycot door het bestuur van de club uit de hoofdstad. En assistent-coach Ronald Jaarsma, middelpunt van de rel, zat noodgedwongen op de tribune.

Het ging allemaal mis in de stop tussen de play-offs en de Holland Series. Neptunus benaderde assistent-coach Jaarsma om te praten over een mogelijke rol als hoofdcoach. De Rotterdammers zijn op zoek naar een opvolger van Evert-Jan 't Hoen, die na dit seizoen vertrekt.

"In dezelfde week werd ik ook door Pirates gevraagd om over 2017 te praten", legt Jaarsma uit. "Ik besloot eerlijk te zijn dat ik twijfelde over mijn toekomst." In eerste instantie zei Jaarsma niet om welke club het ging, maar een tijdje later viel de naam van aartsrivaal Neptunus wel.

'Volstrekt onacceptabel'

En dat viel helemaal verkeerd in Amsterdam. De eerste reactie van oud-voorzitter en Pirates-woordvoerder John Witte was "niet geschikt voor op televisie".

Het gaat de Pirates vooral om het moment waarop de assistent-coach werd benaderd. "`Niet het feit an sich, maar het moment waarop, vlak voor de Hollland Series, is volstrekt onacceptabel. Omdat we nog tegen elkaar moeten spelen om het kampioenschap. Of ik boos ben? Vooral teleurgesteld."

"Jaarsma moet als assistent-coach belangrijke beslissingen nemen in het veld. Hij is 100 procent integer, maar stel dat hij een fout maakt? Dan zouden mensen hem achteraf dingen kunnen verwijten."

Ronald Jaarsma alleen op de tribune bij Neptunus-Pirates

De Pirates verwijten Neptunus en Jaarsma verder dat ze een ongeschreven regel hebben overtreden door uitgerekend vlak voor de Holland Series met elkaar om de tafel te gaan zitten. "Iemand heeft me verteld dat dat dertig jaar geleden is afgesproken", reageert Jaarsma. "Ik weet daar niets van. Ik ben 39 jaar, dus ik was toen 9."

De club uit Amsterdam besloot Jaarsma op non-actief te stellen en uit protest de contacten met Neptunus tot een minimum te beperken. Bij het eerste duel van de Holland Series was er, behalve de spelers en de technische staf, daarom niemand van de Pirates in Rotterdam.

Kinderachtig

Jaarsma was er ook: hij zat - als aanhanger van de Pirates - op de tribune. "Toen ik hier aankwam, zag ik een aantal bekende gezichten die me gewoon voorbijliepen. Toch ga ik niet met modder gooien en blijf ik respectvol naar Amsterdam. Maar kinderachtig is het absoluut."

Getekend bij Neptunus heeft Jaarsma nog niet, maar in Amsterdam keert hij ook niet meer terug. "Na dit akkefietje is wat mij betreft het boek Pirates gesloten."

Er werd overigens ook nog gehonkbald in Rotterdam: de Pirates versloegen Neptunus verrassend met 6-5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl