Kredietbeoordelaar Moody's in New York
NOS Nieuws

Turkse vicepremier: verlaging kredietwaardigheid zinloos

De Turkse vicepremier Nurettin Canikli noemt de verlaging van de kredietwaardigheid van zijn land naar de junkstatus een zinloze actie. Kredietbeoordelaar Moody's vindt Turkije minder financieel betrouwbaar met het afbetalen van schulden sinds de mislukte coup in juli.

Als reden voor de afwaardering noemt Moody’s de toegenomen risico's voor buitenlandse bedrijven om te investeren en een langzamere economische groei. Nu is Fitch de enige grote kredietbeoordelaar die nog gelooft in investeringen in Turkije.

"Ondanks de negatieve ontwikkelingen in de mondiale markt heeft Turkije een van de snelst groeiende economieën", bezweert Canikli in Turkse media. De vicepremier is ervan overtuigd dat de Turkse economie snel verder aantrekt door een opleving in de binnenlandse bouw- en transportsector. De Turkse regering verwacht dit jaar een groei van ruim 5 procent.

Opwaartse trend

Volgens Canikli heeft ook de export naar de EU-landen en Rusland een opwaartse trend. Hij noemt het teleurstellend dat Moody's blijkbaar deze verbeteringen van Turkije niet heeft opgemerkt.

De grote internationale investeringsfondsen willen pas geld in de Turkse economie steken als zeker twee van de drie grootste kredietbeoordelaars een positief oordeel hebben. De drie grootste kredietbeoordelaars zijn Moody’s, Fitch en Standard & Poor's (S&P).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl