De kans is groot dat Corbyn opnieuw wordt gekozen
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe leider Labour: achterban vs partijpolitici

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

Het is een belangrijke dag voor de Britse Labour-partij: de leden kiezen een nieuwe leider. En de kans is groot dat het weer Jeremy Corbyn wordt: held van de linkervleugel van de Labour-achterban, matig geliefd bij de Britse kiezer en uitgekotst door zijn eigen parlementariërs.

Maar de politici bepalen niet: de Labour-leden maken de keuze. De afgelopen weken voerden Corbyn en zijn concurrent Owen Smith campagne in het land. De onervaren Smith lukte het niet zijn zaaltjes te vullen, terwijl overal waar Corbyn opdook, de pleinen volstonden.

"Hij lijkt me een oprechte kerel", verklaart twintiger Maxwel, terwijl hij een plekje zoekt tussen duizenden Corbyn-fans bij een bijeenkomst in Birmingham. "Hij is waarschijnlijk de enige in de politiek die geen carrièrepoliticus is. Zijn woorden zijn niet gescript, Corbyn gelooft echt in wat hij zegt. Ik vind het een genot om naar hem te kijken."

'Hij moet ons gaan leiden'

'Integriteit', 'eerlijkheid' en 'echtheid'. Het zijn woorden die vaak vallen bij de rally in de tweede stad van Engeland. Labour-lid Veronica sluit zich daarbij aan. "Jeremy Corbyn is een man die uit zijn hart spreekt. Een eerlijk persoon, naar wie we moeten luisteren. Hij moet ons gaan leiden."

Alastair (47) van de Socialistische Arbeiderspartij

Corbyn trok met zijn radicaal-linkse standpunten honderdduizenden nieuwe leden aan. Ook mensen die eerder weinig met Labour hadden. Zoals de 47-jarige Alastair, die lid is van de Socialistische Arbeiderspartij, maar desondanks in Birmingham voor Corbyn campagne voert. "Wij staan achter Jeremy Corbyn, steunen al zijn progressieve standpunten. Hij is het beste dat de parlementaire politiek de afgelopen decennia is overkomen."

"Hij is heel anders dan de Labour-leiders die voor hem kwamen", vult de 22-jarige Hannah aan. "Ik heb Labour altijd beschouwd als een milde versie van de Conservatieve partij, iets waar ik nooit op zou stemmen. Corbyn is heel anders en daarom stem ik nu wel op ze."

Tom en Hannah zouden nooit eerder op Labour stemmen

De linkervleugel van Labour adoreert hem, maar veel gematigde leden moeten niets van hem hebben. Evenals veel van zijn eigen parlementariërs. Na het brexit-referendum brak er een enorme chaos uit bij Labour. De fractie vond dat Corbyn veel te halfhartig campagne voerde tegen de brexit, geen echte leider was en dat hij het centrumlinkse deel van de partij van zich vervreemdde.

Parlementslid Roberta Woods zegde samen met 171 andere Labour-parlementariërs eind juni het vertrouwen op in Corbyn. Een couppoging, werd de actie genoemd. Een nieuwe leiderschapsverkiezing was het resultaat. "Mijn grootste probleem met hem is dat hij geen breed spectrum van mensen kan aanspreken. Zowel binnen Labour als in het land", legt ze uit.

De Britse kiezers lijken inderdaad aan hem te twijfelen: in de peilingen is Labour gezakt tot het laagste punt in dertig jaar. De partij die onder Tony Blair nog drie keer de verkiezingen won, stevent nu af op jarenlange oppositie.

Corbyn moet ons de hand reiken en iedereen weer bij elkaar krijgen.

Roberta Woods, parlementslid Labour-partij

Nu Corbyn waarschijnlijk toch weer partijleider wordt ligt de bal bij hem, vindt Woods. "Hij moet ons, de parlementsleden, de hand reiken. Hij moet iedereen weer bij elkaar krijgen."

De laatste maanden gingen geruchten dat de partij uiteen zou vallen als Corbyn weer leider wordt: een grote groep parlementariërs zou zich dan afsplitsen. Roberts voelt daar niets voor: "Ik wil in de fractie blijven en blijven vechten voor een verenigd Labour waar voor iedereen plek is. Dat is de partij waar ik lid van ben geworden en die kans maakt om de verkiezingen te winnen."

  • Suse van Kleef
    De stand van de Socialisitische Arbeiderspartij bij de Corbynrally
  • Suse van Kleef
    Jong en oud voor Corbyn in Birmingham
  • Suse van Kleef
    Labourlid en Corbyn-fan Veronica
  • Suse van Kleef
    Volle bak bij de Corbynrally in Birmingham

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl