NOS NieuwsAangepast

Rotterdams politieteam moet 'hoogbouwmisdaad' bestrijden

Rotterdam zet een speciaal politieteam op om criminele praktijken in woontorens te bestrijden. RTV Rijnmond schrijft dat criminelen steeds vaker hoogbouw gebruiken om ongestoord en onopvallend een illegale handel te runnen. Het gaat hierbij niet alleen om hennepkwekerijen, maar ook om de opslag en handel in wapens, geld en harddrugs.

"Wij roken al een wietlucht, en ook andere buren hadden het daarover. Pas toen ik de politie met grote zakken zag lopen, ging er een lichtje branden en realiseerde ik me dat er in mijn gebouw een wietplantage was opgerold", zegt CDA-raadslid Daniëlle Knieriem over een recent voorval in haar woontoren vlakbij het Oostplein in Rotterdam.

Ze wijst ook op een meer recente vondst van automatische wapens in een appartementencomplex in het Scheepvaartkwartier. "In een woontoren kan je niet iedereen kennen, en binnen die anonimiteit is het vrij makkelijk om aan een woning te komen en dingen te doen die niet mogen."

'Exclusief en duur'

Burgemeester Aboutaleb zegt dat de 'hoogbouwmisdaad' de bijzondere aandacht van de politie heeft. "Omdat die anonimiteit in woontorens wellicht meer zou uitnodigen tot criminele praktijken, ook omdat ze exclusief en duur zijn. Sommige criminelen denken dan dat ze daar met rust worden gelaten. Maar wij komen daar wel."

Volgens Aboutaleb is het overigens niet zo dat criminaliteit vaker voorkomt in woontorens dan in andere woningtypen. Wel zijn bij elf recente invallen in enkele woontorens wapens, versnijdingsmiddelen en grote geldbedragen aangetroffen.

Daniëlle Knieriem wil dat makelaars, verhuurders en bewoners alerter zijn op criminele praktijken in woontorens. "Het is belangrijk dat makelaars en verhuurders afspraken maken over een betrouwbare verhuur aan mensen die er alleen maar willen wonen, en richting bewoners zou er uitleg kunnen komen over hoe je dingen herkent die niet kloppen en waar kan je die melden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl