Stijn Schaars (midden) is één van de belangrijke steunpilaren bij Heerenveen
NOS VoetbalAangepast

'Spelers vinden Streppel tactisch beter dan Foppe'

Na zes wedstrijden in de eredivisie staat sc Heerenveen vijfde. Elf punten uit die eerste zes duels, een goede score voor de Friezen. De laatste drie duels werden gewonnen. En dat terwijl het vorig seizoen zo stroef liep, eerst onder Dwight Lodeweges en daarna onder Foppe de Haan.

Waarom het nu wel lukt bij Heerenveen? "Een combinatie van de trainer en goede aankopen en de sfeer is goed...", zegt Roelof de Vries van Omrop Fryslan.

Vanavond neemt Heerenveen het in eigen huis op tegen De Graafschap in de eerste ronde van de KNVB-beker. Dat moet in de huidige vorm geen probleem zijn voor de gastheren.

Na zeges op PEC Zwolle (1-0), FC Twente (3-1) en Roda JC (3-0) is er aan vertrouwen in ieder geval geen gebrek binnen de selectie van Jurgen Streppel. De nieuwe trainer lijkt op zijn plek te zitten in Friesland.

Een aantal spelers was absoluut geen fan van Foppe, wel van Streppel

Roelof de Vries, Omrop Fryslan

"De spelers lopen weg met Streppel", zegt De Vries. "De meeste spelers die hier vorig seizoen ook al zaten, vinden hem tactisch ook sterker dan Foppe de Haan. Een aantal van die spelers was absoluut geen fan van Foppe en zijn dat nu wel van Streppel", geeft de verslaggever/commentator als een van de redenen voor de omslag bij Heerenveen.

"En je hoort ook van veel spelers dat de sfeer zo goed is. Dat zeggen ze ook los van elkaar. Ik merk dat zelf ook bij de club. De sfeer is veel relaxter dan in de afgelopen vijf jaar."

Maar met alleen sfeer pak je geen punten. Het moet natuurlijk in het veld gebeuren en in de afgelopen wedstrijden gaat dat bij Heerenveen alleraardigst. Mede dankzij een aantal nieuwe spelers, denkt De Vries.

"Stijn Schaars is superbelangrijk. Een Joey van den Berg 2.0. Van den Berg kan ook heel aardig voetballen, maar Schaars is ook gewoon heel rustig aan de bal en bijna al zijn passes komen aan. Hij durft naar voren te spelen. En misschien wel het belangrijkste: hij heeft de ervaring die deze jonge ploeg nodig heeft."

Sam Larsson en Reza Ghoochannejhad vieren de 1-0 tegen Roda JC

De Vries denkt ook dat Schaars er mede voor zorgt dat Sam Larsson nu weer zo in vorm is. "Samen met de nieuwe spits die Heerenveen heeft gehaald, Reza Ghoochannejhad. Ik vergelijk hem wel eens met Mark Uth. Die kon zich ook goed laten terugzakken, een balletje vasthouden en anderen in scoringspositie zetten. Dat kan Ghoochannejhad ook."

"Larsson en Arber Zeneli zijn vaak gevaarlijk dankzij hem. Alleen is hij nog wel veel minder een echte spits dan Uth; hij heeft minder scorend vermogen. Overigens doet ook Pelle van Amersfoort het uitstekend op het middenveld."

Toch moeten ze bij Heerenveen nog niet te vroeg juichen. Winnen van PEC, Twente en Roda is mooi, maar na het bekerduel van vanavond moeten ze naar ADO Den Haag en daarna komt PSV op bezoek. "Dus laten we nou met z'n allen niet te hard van stapel lopen. Dit Heerenveen heeft ook gewoon van NEC verloren, tot nu toe toch een heel matige ploeg. Het is een leuk begin, maar nog niet meer dan dat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl