Parachutisten landen alsnog op Ginkelse Heide
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Parachutisten landen alsnog op Ginkelse Heide

Met een paar uur vertraging wegens mist zijn alsnog zo'n 400 parachutisten geland op de Ginkelse Heide bij Ede. De parachutisten uit Engeland, Polen, Canada, Amerika, Italië, België, Duitsland en Nederland sprongen uit onder meer historische Dakota's en Herculessen. De droppings maken deel uit van de 72ste herdenking van de luchtlandingsoperatie Market Garden in 1944.

De droppings, waarvoor zich 40.000 bezoekers hadden verzameld, waren aanvankelijk voor vanochtend gepland. Maar op het allerlaatste moment besloot de organisatie om het programma om te gooien wegens mist.

'Ik ben benieuwd of ze de luiken open gaan gooien'

Het programma begon nu met een herdenkingsceremonie, waarbij onder anderen burgemeester Van der Knaap van Ede sprak. Ook hielden de aanwezigen, onder wie een aantal veteranen, een minuut stilte. Verschillende organisaties legden kransen.

32 Britten en Polen

Met Market Garden wilden de geallieerden in september 1944 over de Duitse linies heen trekken en Duitsland binnenvallen via Arnhem. Parachutisten moesten enkele bruggen veroveren (operatie Market) en bezet houden tot de tanks er waren (operatie Garden). De operatie mislukte, onder meer doordat de Duitse tegenstand heftiger was dan verwacht.

Volgens Omroep Gelderland waren er vandaag 32 Britse en Poolse veteranen bij de herdenking. Gisteren, bij het begin van de plechtigheden, waren minister Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Britse collega Johnson aanwezig. Ook zij legden een krans.

Advertentie via Ster.nl