NOS NieuwsAangepast

Zweeds gerechtshof handhaaft arrestatiebevel Assange

Een Zweeds gerechtshof handhaaft het arrestatiebevel tegen Wikileaksoprichter Julian Assange. Hij blijft in Zweden verdachte in twee verkrachtingszaken uit 2010.

Twee Zweedse vrouwen deden aangifte, maar Assange zegt dat hij onschuldig is. Hij had het hof gevraagd het arrestatiebevel in te trekken.

De enige juridische stap die hij nog kan nemen, is beroep aantekenen bij het Zweedse hooggerechtshof. Assange heeft daarover nog geen besluit genomen.

Ambassade

De 45-jarige Australiër vluchtte vier jaar geleden naar de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij sindsdien woont. Assange vreest dat hij tijdens een proces in Zweden zal worden uitgeleverd aan de VS.

Dat land wil hem vervolgen voor het lekken van gevoelige diplomatieke en militaire documenten.

Ecuador heeft de Zweedse justitie toestemming gegeven om bij een verhoor van Assange op 17 oktober in de ambassade te zijn. Een Ecuadoraanse officier van justitie zal hem dan ondervragen over de verkrachtingen.

Bij het verhoor zijn een Zweedse officier en een Zweedse rechercheur. Ze mogen Assange vragen stellen, maar dat moet wel gebeuren via de Ecuadoraanse officier van justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl