Politie-agenten bij het azc in Oude Pekela
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe maatregelen na onrust rond azc Pekela

Het gemeentebestuur van het Groningse Pekela heeft maatregelen genomen om nieuwe incidenten rond het asielzoekerscentrum te voorkomen. Gisteravond protesteerden ongeveer honderd buurtbewoners tegen overlast door bewoners van het azc.

De politie zal extra gaan surveilleren en nauw contact onderhouden met de gemeente en het COA. Ook wordt het alcoholverbod op straat strenger gehandhaafd en moeten de huisregels in het azc beter worden gevolgd. Voorlopig komen er geen nieuwe bewoners in het centrum.

De gemeente zegt dat de zorgen van de inwoners van Pekela vooral werden veroorzaakt door de laatste drie meldingen over overlast door asielzoekers. Het zou gaan om meldingen van een winkeldiefstal met een lastige aanhouding en een dronken bewoner van het azc die overlast veroorzaakte. Bij de meeste incidenten is volgens de gemeente alcohol in het spel.

Aanranding

Volgens de politie lijkt de derde melding, die van een aanranding door een buitenlandse man, ongegrond. Er is geen aangifte gedaan door een slachtoffer. Ook zijn er geen getuigen. "Wat we zien is dat dit verhaal als waarheid met aannames op sociale media verschijnt. Daardoor neemt de onrust alleen maar toe", zegt politiechef Kruizinga.

De demonstratie van gisteravond was georganiseerd via een oproep op Facebook. De gemeente was niet ingelicht. De protestactie verliep zonder incidenten, maar werd door de politie beëindigd toen demonstranten het azc-terrein op wilden gaan.

Burgemeester Kuin zegt dat hij de gevoelens van de inwoners begrijpt. Hij roept hen op het hoofd koel te houden. "We kijken met alle partners hoe we gezamenlijk de veiligheid zo veel mogelijk kunnen waarborgen en het veiligheidsgevoel bij de bewoners kunnen vergroten."

Nieuwe demonstratie

Organisatie Kameraadschap Noord-Nederland heeft voor zaterdag een nieuwe demonstratie tegen het azc aangekondigd. De organisatie hoopt dat hierbij ongeveer zevenhonderd mensen aanwezig zijn. De gemeente ziet geen reden om de betoging te verbieden en zegt in gesprek te gaan met de organisator van de demonstratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl