Toeristen nemen een selfie voor het museum op Memorial Plaza in New York
NOS NieuwsAangepast

'Toeristen die selfies maken op Ground Zero pijnlijk om te zien'

Het geluid van klikkende camera's en omhooggehouden selfiesticks. Nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen in New York ergeren zich steeds meer aan de "ongevoeligheid en brutaliteit" van toeristen op Memorial Plaza, de plek van het herdenkingsmonument en het museum.

Rosanne Hughes is een van die nabestaanden. Hughes verloor op 11 september 2001 haar man toen de Twin Towers van het World Trade Center instortten, nadat twee gekaapte vliegtuigen de torens waren binnengevlogen. Hij is een van de bijna 3000 slachtoffers.

Zij klaagt vooral over toeristen die selfies maken op de plek waar zich zoveel leed heeft afgespeeld. "Dat is echt respectloos. Of mensen gaan lachend op de foto met op de achtergrond de plek waar de torens instortten", zegt ze. "Het zal voor hen vast een topfoto zijn, maar voor ons is het pijnlijk om te zien."

Toeristen maken foto's en selfies bij het monument van de aanslagen

Ik zie daar soms ouders plezier maken met lachende en rennende kinderen.

Rosanne Hughes, nabestaande

Het herdenkingsmonument op Ground Zero bestaat uit twee waterbassins. Die liggen op de plek waar de torens ooit stonden. Het werd vijf jaar geleden geopend en is sindsdien een populaire trekpleister in New York. Ruim 23 miljoen mensen brachten er al een bezoek.

Het in 2014 geopende National September 11 Memorial Museum trok al 4 miljoen bezoekers.

Het waterbassin op Ground Zero waarop de North Tower van het World Trade Center stond

Ook zondag, vijftien jaar na de aanslagen, zullen er weer veel toeristen naar de herdenkingsplek komen en het museum bezoeken. "Ik zie daar soms ouders plezier maken met lachende en rennende kinderen. Ik denk niet dat mensen snappen dat dat niet zo'n soort plek is."

We moeten vooruit, maar dit is iets wat niet zo maar slijt.

Rosanne Hughes, nabestaande

Op het monument staan de namen van alle slachtoffers gegraveerd. Ook daar gaat niet iedereen respectvol mee om. Een bewaker vertelde anoniem dat hij regelmatig kinderen moet vragen om niet op de namen van doden te gaan zitten. En hun ouders moet hij vragen om hun sigarettenpeuken niet uit te drukken op het monument.

"We zijn nog steeds boos over wat er vijftien jaar geleden is gebeurd", zegt Hughes. "We moeten vooruit, maar dit is iets wat niet zomaar slijt."

Een nabestaande rouwt bij het monument op Memorial Plaza

Volgens een Amerikaanse historicus hebben de aanslagen van het World Trade Center de bekendste plek ter wereld gemaakt. Hij denkt dat toeristen in eerste instantie wel de betekenis van de aanslagen begrijpen.

"Memorial Plaza maakt nu deel uit van een lange lijst van toeristische trekpleisters in New York. Ook als er geen herdenkingsplek van was gemaakt, waren de toeristen blijven komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl