Ook beschermde diersoorten raken hun leefgebied kwijt
NOS NieuwsAangepast

Wilde natuur wordt steeds zeldzamer

Er zijn steeds minder wilde natuurgebieden op aarde, melden wetenschappers in het tijdschrift Current Biology. De afgelopen twintig jaar is de totale oppervlakte ongerepte natuur met 10 procent afgenomen.

Onder wilde natuur worden gebieden verstaan die niet verstoord zijn door de mens. Er is geen infrastructuur, industrie en er wonen weinig mensen. De mensen die er wonen, behoren tot inheemse volksstammen. Vaak leven er bedreigde dieren en groeien er zeldzame planten.

Vooral in Zuid-Amerika en Afrika is de wildernis kleiner geworden. In het onderzoek worden het Amazonegebied, de Sahara, Borneo en West-Siberië als voornaamste probleemgebieden gezien.

Vooral het Amazonegebied is de afgelopen decennia kleiner geworden

Volgens de onderzoekers wordt er op internationaal niveau te weinig gedaan om de natuurgebieden te behouden. Er moet een beter beleid komen en er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt tussen landen.

Wetenschappers zeggen dat de gebieden een beschermde status moeten krijgen. Ook moeten de tussenliggende gebieden in de gaten gehouden worden. Op die manier blijft er voldoende wilde natuur over en verliezen de inheemse bewoners hun leefgebied niet.

  • EPA
    Voor de Wauras-stam is het Amazonegebied hun thuis
  • Flickr / CIFOR cc by-nc-nd
    Het Amazonegebied in Brazilië
  • EPA
    In de Sahara gaat men steeds meer ingrijpen
  • EPA
    In West-Siberië wordt de natuur ook bedreigd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl