NOS Nieuws

Bosbranden aan kurkdroge Costa Blanca nog niet onder controle

Het is wachten op de wind die gaat liggen in de Costa Blanca

Brandweerlieden aan de Costa Blanca strijden vanochtend verder tegen de bosbranden die het kurkdroge gebied teisteren. Het vuur was gisteren sterk aangewakkerd door de harde wind. Die is vannacht wat gaan liggen, maar onzeker is of dat zo blijft.

Gisteren werden 1400 bewoners geëvacueerd. Ze zijn ondergebracht in scholen en andere openbare gebouwen en moeten afwachten wanneer ze weer naar huis kunnen. In totaal zijn zo'n 20 buurtschappen ontruimd. Het getroffen bosgebied bestrijkt ruim 800 hectare. In de regio zitten ook veel vakantiegangers. Zij maken de bosbranden van dichtbij mee.

  • afp
    De strijd tegen het oplaaide vuur
  • EPA
    Geëvacueerde inwoners van de regio kijken naar de bosbranden
  • AFP
    Brandweerlieden en helikopters worden ingezet om de bosbranden te bestrijden
  • AFP
    Blusvliegtuigen worden ingezet om de 800 hectare te bestrijken
  • EPA
    Het vuur trekt door natuurpark La Granadella in Benitatxell

De Spaanse autoriteiten gaan ervan uit dat de branden zijn aangestoken. Volgens correspondent Edwin Winkels was er zondagmiddag een kleine brand die snel onder controle was. "Daarna waren er opeens op drie verschillende plaatsen weer nieuwe branden. Dan weten ze zeker dat dit iemand is geweest. Er zijn nog geen mensen gearresteerd, maar ze gaan uit van een pyromaan."

Al sinds mei is het kurkdroog in de regio in het zuidoosten van Spanje. Daar hebben ook de bomen onder te lijden. "Alles wat er ligt is bijna een soort brandhout. De bossen gaan zo makkelijk in vlammen op", zegt Winkels. En ook vandaag wordt het weer een hele warme dag zonder regen. Wel waait het minder en dat maakt dat het vuur zich waarschijnlijk minder snel zal verspreiden.

Winkels verwacht daarom niet dat er nog meer mensen geëvacueerd worden, maar juist dat mensen langzamerhand weer naar huis mogen. "Maar dat zullen de autoriteiten niet te vroeg doen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl