Richard Winrow
NOS Nieuws

Het gezicht van de oorlog tegen drugs komt na 28 jaar vrij

De kleine drugscrimineel Richard Winrow kreeg na 28 jaar eindelijk het telefoontje waar hij al die jaren op hoopte. Hij komt vrij. Hij is een van de 111 gevangenen die gratie krijgen van president Obama.

Winrow had de pech dat hij letterlijk werd gekozen als 'het gezicht' van de oorlog tegen drugs die president Ronald Reagan in 1988 uitriep. Na zijn veroordeling kwam zijn gezicht op een poster te staan die andere drugscriminelen moest afschrikken.

'War on drugs'

Eind jaren 80 ging Amerika gebukt onder een ware 'crack-epidemie'. Deze goedkope en zeer verslavende vorm van cocaïne was vooral populair in de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. Het aantal moorden onder jonge mannen uit die gemeenschap nam beduidend toe en werd toegeschreven aan bende-oorlogen over drugs-territoria.

Reagan besloot hier een eind aan maken door via nieuwe wetgeving zeer strenge straffen in te voeren. Zelfs het bezit van een kleine hoeveelheid crack werd zwaar bestraft.

Vijand van de staat versus iemand die een tweede kans verdient.

Respectievelijk president Reagan en Obama

Richard Winrow was de eerste drugscrimineel die een levenslange gevangenisstraf kreeg opgelegd onder de pas ingevoerde nieuwe anti-drugswet van Reagan.

Hij was toen 22 jaar oud en werd in zijn huis in Los Angeles gearresteerd met zo'n 150 gram crack, een weegschaal, een pistool en ruim 3000 dollar in zijn bezit. Hij had een strafblad, maar zware misdrijven had hij nooit gepleegd.

Volgens Reagan was hij een vijand van de staat, 28 jaar later noemt Obama hem "iemand die een tweede kans verdient".

Winrow komt vrij in augustus 2017. Volgens de advocaat die hem het goede nieuws mocht vertellen had hij hierop altijd al gehoopt. "Crackdealer is niet langer het slechtste dat iemand kan zijn", zegt de advocaat. "Crack is ondanks de maatregelen van Reagan nooit verdwenen, maar veel mensen verdwenen wel de gevangenis in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl