NOS Voetbal

Gullit staat nog open voor KNVB: maar eerst schoon schip maken

Gullit: KNVB moet schoon schip maken

Ruud Gullit houdt de deur naar Oranje nog altijd op een kier. In het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken vertelde de voormalig topvoetballer dat hij openstaat voor een nieuw gesprek over een rol als assistent-bondscoach, mits technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB met "de juiste intenties" komt.

"Ik denk dat het nu belangrijk is dat ze schoon schip maken bij de KNVB, dat het gerommel over is", zei Gullit. "En als ze dan naar me toe komen, dan is het anders. Maar zoals het nu is gegaan, is niet de juiste manier."

Onderhandelingen tussen Gullit en Van Breukelen liepen op niets uit. Gullit was op de hoogte van het aanstaande vertrek van Marco van Basten, de andere assistent. Van Breukelen zweeg daarover tijdens zijn gesprekken met Gullit. Dat neemt Gullit zijn voormalig ploeggenoot bij PSV en het Nederlands elftal kwalijk.

Marco van Basten en Ruud Gullit in 1992 in het shirt van Oranje

De tweevoudig Wereldvoetballer van het jaar was te gast bij NPO Radio 1 vanwege zijn boek Kijken naar voetbal, waarin hij zijn visie op voetbal geeft. Over de actuele chaos bij Oranje wilde Gullit weinig kwijt. "Ze zijn gebaat bij rust. Ik hoop dat er gewonnen wordt van Zweden, dat is het belangrijkste nu."

Wel vertelde hij over de "karakters" die hij mist in het Nederlandse voetbal. "Met alleen voetballers kun je niet winnen, dat is onmogelijk." Als voorbeeld haalde hij Johan Cruijff aan. "Wat deed hij toen hij na zijn carrière aan de slag ging bij Ajax? Hij haalde Ronald Spelbos, Jan Wouters en Danny Blind."

Karakters

Gullit: "Cruijff kocht spelers die karakteristieke eigenschappen hadden voor bepaalde posities. Je moet op zoek gaan naar karakters. Wij doen een heleboel dingen goed qua opleiden, maar je moet stoppen om alles voor te kauwen."

De oud-speler van onder meer PSV en AC Milan ziet een verschil met zijn tijd als jeugdspeler. "Ik moest soms ook gewoon rennen. Dan stond ik daarna langs de kant te kotsen. Daar is niets mis mee. Tegenwoordig kunnen trainers op de computer zien dat een speler moe is. Soms moet je ouderwets door het lint gaan."

Gullit: met alleen maar voetballers win je niet, je hebt karakters nodig

Als verrassing had Fabio Capello, de trainer van Gullit in de gloriejaren bij AC Milan, een boodschap ingesproken waarin hij zijn voormalig pupil bedankte voor alles wat de twee samen hebben bereikt. Gullit haalde een anekdote aan over hun samenwerking, die niet altijd even soepel verliep.

Ruzie met Capello

Zo raakten Gullit en Capello ooit bijna slaags met elkaar. "We hadden een keer ruzie. Ik was het niet met hem eens, want hij zei iets dat niet waar was. Ik werd woest en Frank Rijkaard moest me tegenhouden."

Jaren na het incident werd Gullit er weer aan herinnerd door Clarence Seedorf. "Seedorf kwam naar me toe en zei: Ruud, heb jij Capello ooit bijna een klap gegeven? Ik keek hem verbaasd aan en vroeg hoe hij dat kon weten. Toen zei Clarence dat Capello dat verhaal in de kleedkamer van Real Madrid had verteld. Capello had mij als voorbeeld gebruikt om aan te geven hoe een prof het teambelang boven zijn eigenbelang hoort te stellen."

De pers had namelijk nooit lucht gekregen van de aanvaring tussen Gullit en Capello. Gullit: "Dat was de kracht van Milan in die tijd, vertelde Capello. Alles bleef binnenskamers, terwijl bij Madrid alles op straat kwam te liggen."

Capello begroet Gullit in audiobericht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl