NOS Nieuws

Wekdienst van woensdag 31 augustus: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, het wordt vrij zonnig en het blijft droog. De temperatuur loopt vanmiddag uiteen van 22 graden op de Wadden tot lokaal 27 in het zuidoosten.

Wat heb je gemist?

Noord-Korea heeft een van zijn vice-premiers geëxecuteerd. Twee andere topfunctionarissen zijn veroordeeld tot dwangarbeid, meldt Zuid-Korea. Hoe Zuid-Korea aan de informatie komt en wanneer de executie is uitgevoerd, wil het land niet zeggen. Ook is niet duidelijk waaraan de vicepremier en de twee topambtenaren zich schuldig hebben gemaakt. Zuid-Korea meldt vaker executies of zuiveringen in Noord-Korea, maar dat klopt niet altijd.

Kim Jong-un op een bijeenkomst van de Noord-Koreaanse jeugdbeweging deze week

De politie stuurt alle zelfremmende dienstauto's naar de garage. Het automatische remsysteem zal daar worden uitgeschakeld, schrijft het AD. Politiemensen klagen al maanden over deze dienstwagens, die automatisch afremmen om botsingen te voorkomen. Dat kunnen agenten slecht gebruiken tijdens achtervolgingen of noodsituaties. Een verdachte van de weg duwen met zo'n auto kan bijvoorbeeld niet. De politievakbond ANPV snapt niet waarom ooit is besloten het systeem te laten inbouwen.

De telecombedrijven Vodafone en T-Mobile worden voor de rechter gedaagd voor het verkopen van abonnementen met een gratis toestel. De stichting Consumentenclaim wil dat de rechter de bedrijven verplicht om de te veel betaalde kosten terug te betalen. De telefoons die mensen kregen, waren namelijk helemaal niet gratis. Ze losten die gedurende het abonnement af, maar vaak liep het abonnement nog door als het toestel al was afgelost. Dan zou het maandbedrag dus eigenlijk lager moeten worden, maar dat gebeurde niet. KPN is niet gedagvaard, omdat er met dit bedrijf wordt gepraat over een compensatieregeling.

De Nederlandse getuigen in de zaak-Klaus Ross kunnen vanaf volgende week bezoek verwachten van de Duitse politie. Volgens de Telegraaf beginnen rechercheurs dan met het horen van ongeveer 140 families. Ze praten met de kankerpatiënten zelf of met nabestaanden als de patiënt al is overleden. De Duitse justitie wil weten of de alternatief behandelaar Ross de terminaal zieke patiënten genezing beloofde. Dat is namelijk strafbaar in Duitsland. Klaus Ross behandelde zijn patiënten met omstreden middelen, in een kliniek net over de grens bij Venlo.

Verder vandaag...

Dient er een nieuw kort geding in de wraakpornozaak van Chantal uit Werkendam tegen de school waar het seksfilmpje op internet werd gezet. En in Brazilië stemt de Senaat of de geschorste president Dilma Rousseff al dan niet wordt afgezet. De Vuelta gaat na de rustdag verder met de elfde etappe naar Peña Cabarga en in het betaald voetbal is het de laatste dag dat spelers nog van club kunnen veranderen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl