Obama vindt dat de gevangenen een tweede kans verdienen

President Obama is kampioen strafverminderen

President Obama gaat de boeken in als de onbetwiste kampioen strafverminderen. Tijdens zijn regeringsperiode heeft hij de straf van tot nu toe 673 gevangenen ingekort. Dat is meer dan zijn tien voorgangers samen hebben gedaan.

Vandaag had hij goed nieuws voor een groep van ruim honderd gedetineerden. Zij komen voor het einde van dit jaar op vrije voeten.

Het zijn vooral mensen die zijn veroordeeld voor drugsdelicten, waarbij geen geweld in het spel was. Ze werden bijvoorbeeld gepakt met drugs in hun bezit. Om voor strafvermindering in aanmerking te komen, moeten ze minstens tien jaar van hun straf hebben uitgezeten. Ook moeten ze zich goed hebben gedragen in de gevangenis.

Tweede kans

Obama vindt dat deze gevangenen een tweede kans verdienen. "Het zijn mensen die onnodig hard zijn gestraft op basis van verouderde wetten", zegt de woordvoerder van de president. Ongeveer een derde van de totale groep die vervroegd vrij wordt gelaten, had een levenslange gevangenisstraf.

Daarnaast wil Obama op deze manier iets doen aan de overvolle federale gevangenissen in de VS. In 1980 zaten daar minder dan 25.000 mensen vast, nu zijn dat er meer dan 200.000. Daarnaast zitten er nog zo'n 1,3 miljoen veroordeelden in een gevangenis in een van de staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl