NOS Nieuws

Deense regering wil asielzoekers weigeren aan de grens

De Deense regering heeft een wetsvoorstel gedaan waardoor de politie asielzoekers kan weigeren aan de grens. Daarmee moet worden voorkomen dat duizenden migranten het land binnenkomen, zoals in 2015 gebeurde, stelt het ministerie van Immigratie, Integratie en Volkshuisvesting.

Het land heeft het afgelopen jaar al verschillende maatregelen genomen om de instroom aan vluchtelingen te reguleren. De centrum-rechtse partij van de Deense premier Lars Lokke Rasmussen kwam aan de macht met de belofte minder migranten toe te laten tot het land.

Er wordt strenger gecontroleerd langs de grens en een wet werd aangenomen, waardoor de politie beslag kan leggen op kostbaarheden van vluchtelingen en zij hun eigen opvang bekostigen. Ook plaatste de regering advertenties in kranten, waarin migranten wordt ontmoedigd naar Denemarken te komen.

"We krijgen de stroom van vluchtelingen onder controle, maar kunnen niet ontspannen. De druk op Europa en Denemarken kan worden opgevoerd", staat geschreven in een verklaring. In 2015 probeerden ruim 21.000 vluchtelingen Denemarken te bereiken, tegen zo'n 5300 in de eerste zeven maanden van dit jaar, blijkt uit gegevens van het ministerie.

Dublin-verordening

Met de grote aantallen vluchtelingen die vorig jaar probeerden Europa te bereiken, kwam de Dublin-verordening onder druk te staan. In deze Europese afspraak staat dat het eerste land waar een migrant binnenkomt, verantwoordelijk is voor het asielverzoek. Daardoor kunnen asielzoekers niet in verschillende landen procedures starten. Als zij doorreizen naar een ander land, kunnen zij worden teruggestuurd naar het eerste land van aankomst.

De Deense regering wil zich met dit wetsvoorstel voorbereiden op het moment dat de Dublinverordening niet meer werkt. Het is onderdeel van een politiek en economisch plan voor de komende negen jaar, om economische groei te stimuleren en banen te creëren, maar ook te snijden in sociale voorzieningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl