Turkse tank keert terug uit Syrië

VS waarschuwt Turkije: beperk strijd in Syrië tot IS

De Verenigde Staten waarschuwen NAVO-bondgenoot Turkije dat het de pijlen moet richten op terreurorganisatie IS en moet stoppen met het bevechten van opstandelingen die gesteund worden door de VS.

Washington noemt het onacceptabel dat de Turken in Syrië vechten op plekken waar IS niet aanwezig is. Dat brengt de gezamenlijke strijd tegen de terreurorganisatie in gevaar, is de waarschuwing.

Manbij

Turkse troepen zijn inmiddels ongeveer 30 kilometer diep in Syrië beland, tot vlak bij Manbij. Die stad werd recentelijk met Amerikaanse hulp ingenomen door een rebellencoalitie die geleid wordt door Syrisch-Koerdische YPG-militie.

De Syrische Koerden zeggen dat de Turken inmiddels ook honderden kilometers ten oosten van de plaats waar ze Syrië binnentrokken, beschietingen uitvoeren op hun strijders. Volgens de Koerden is Turkije uit op het bezetten van het Koerdisch gebied in Syrië.

Turkije is geen land dat andere landen bezet.

Numan Kurtulmus, vice-premier van Turkije

Onlangs sprak de Amerikaanse vice-president Biden in Ankara zijn steun uit voor de Turkse operatie in Syrië. Hij riep daarbij de Syrische Koerden op om zich terug te trekken tot achter de oostoever van de Eufraat. Tot een volledige terugtrekking van de de YPG is het tot nu toe niet gekomen, maar volgens de Amerikaanse minister van Defensie Carter zijn de Syrische Koerden daar wel mee bezig.

Onderonsje

De Turkse vice-premier Kurtulmus zegt dat Turkije niet van plan is om in Syrië te blijven. "Turkije is geen land dat andere landen bezet." Volgens de Turkse militaire leiding zullen de gevechten zich de komende dagen naar het westen verplaatsen. Dat zijn gebieden waar IS het voor het zeggen heeft.

Aanstaande zondag zullen de Amerikaanse president Obama en de Turkse president Erdogan elkaar ontmoeten. In een onderonsje voor de G-20-top in China, zal de situatie in Syrië besproken worden, meldt een woordvoerder van het Witte Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl