In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Archeoloog Zevenaar dreigt vondsten te verkopen

  • Archeodienst Zevenaar
    Munten, een vondst van Archeodienst Zevenaar
  • Archeodienst Zevenaar
  • Archeodienst Zevenaar
  • Archeodienst Zevenaar

De eigenaar van het Zevenaarse bedrijf Archeodienst dreigt opgegraven bodemvondsten te veilen als projectontwikkelaars niet snel met geld over de brug komen. Directeur Willem-Simon van de Graaf is het beu dat de bouwers weigeren te betalen voor verplicht archeologisch onderzoek dat hij in hun opdracht heeft uitgevoerd.

Van de Graaf is van plan de inhoud van 250 kratten te veilen. Daarin liggen onder meer middeleeuwse kannetjes, prehistorische potten, houten kommetjes, leren schoenen, sieraden en muntjes uit verschillende opgravingen. Hij verwacht dat musea en verzamelaars belangstelling hebben.

Enkele tonnen

Als een projectontwikkelaar wil bouwen, moet hij archeologisch onderzoek laten doen. Dat loopt van in kaart brengen óf er sprake is van bodemvondsten tot en met opgraven. De kosten daarvan kunnen variëren van 3000 euro voor een klein 'veld' tot enkele tonnen voor een groot project. Een bouwer moet de gemeente een archeologisch rapport overleggen; pas dan krijgt hij een vergunning.

De concurrentie tussen commerciële archeologische bedrijven is sterk; daardoor werken de ondernemingen met 'scherpe' offertes. Dus is het extra lastig als opdrachtgevers niet betalen. Van de Graaf zegt tegen Omroep Gelderland dat de schade voor zijn bedrijf met 15 werknemers is opgelopen tot een half miljoen euro. "Eén rekening staat al vanaf 2007 open."

Schoorsteenmantel

De eerste fases worden vaak nog wel betaald, zegt Van de Graaf. "Maar voor het vervolgonderzoek hebben de projectontwikkelaars geen belangstelling meer; terwijl het opgraven en categoriseren echt de nodige vervolgstap is." Zijn bedrijf krijgt nog geld van zeven Gelderse projecten en vijf in vijf andere provincies.

Hij vraagt gemeenten geen bouwvergunning af te geven als de projectontwikkelaar te vroeg afhaakt. Met zijn veilingsactie loopt Van de Graaf het risico zijn opgravingsvergunning kwijt te raken. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed moet er niet aan denken dat opgegraven spullen straks bij een particulier op de schoorsteen staan of naar het buitenland verdwijnen.

Te duur

Niet alle collega's staan achter zijn actie, bekent de directeur. "Sommigen zeggen: had je maar een beter contract moeten afsluiten of een incassobureau moeten inschakelen." Van enkele opdrachtgevers heeft hij al een reactie: "Ze zeggen dat het hun probleem niet is of dat het archeologische werk te duur is."

Advertentie via Ster.nl