Peter Eggink
NOS Nieuws

Handelaar in goocheltrucs krijgt internationale oeuvre-prijs

Als 11-jarige stond hij voor het eerst als goochelaar op het podium, bijna dertig jaar later krijgt Peter Eggink een belangrijke internationale prijs voor zijn kunstgrepen uitgereikt. Vanmiddag ontvangt hij de Merlin Award, een onderscheiding die eerder werd toegekend aan illusionisten als David Copperfield en het duo Siegfried en Roy.

Eggink (39) krijgt de prijs voor het bedenken van nieuwe trucs. "Ik ontwikkel acts", zegt Eggink. "De geheimen daarachter verkoop ik wereldwijd. Op die manier probeer ik de goochelwereld naar een hoger niveau te tillen."

Zelf staat de Doetinchemmer nog maar af en toe op het podium, vooral tijdens bedrijfsfeesten. Sinds 2001 is hij bezig met het bedenken en uitwerken van trucs en de afgelopen jaren is dat zijn hoofdactiviteit geworden. Afnemers zijn zowel professionals als amateurs.

De erecode in onze wereld wordt bijna altijd gerespecteerd.

Goochelaar Peter Eggink

Nieuwe trucs zet Eggink op dvd's die hij voor 30 tot 50 dollar per stuk verkoopt. "Je moet het niet te duur maken, want daar is de markt niet naar. Ouders die hun kinderen een act als verjaardagscadeau willen geven, moeten het ook kunnen betalen."

Verkochte geheimen kunnen weglekken, maar volgens Eggink is dat geen groot probleem. "In onze wereld wordt daar over het algemeen zorgvuldig mee omgegaan. Er is een soort erecode die bijna altijd wordt gerespecteerd."

Eggink ziet de prijs als een onderscheiding voor zijn hele werk. "Het is een soort oeuvre-award", zegt hij. De prijs wordt uitgereikt door de International Magicians Society, een club van 37.000 goochelaars. "Dat betekent dat het een prijs is die ik van vakgenoten krijg en dat vind ik heel bijzonder."

De prijsuitreiking vindt plaats in het Magic Art Center in Bennebroek, de plek van zijn debuut als jonge goochelaar. "Ik had de onderscheiding op kunnen halen uit Amerika, maar dit vind ik een betere plek. President Tony Hassini is hiervoor speciaal overgevlogen naar Nederland. Zo kan mijn moeder er ook bij zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl