Hector met een van de nepwapens die hij op de kermis won

Hector (11) won zijn 'echte' nepwapens gewoon op de kermis

Komende week start een voorlichtingscampagne op scholen over nepvuurwapens. De politie wil jongeren erop wijzen dat ze niet met speelgoedwapens de straat op moeten gaan, want de nepwapens zijn vaak niet van echt te onderscheiden en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Hector heeft meerdere nepwapens in huis. De 11-jarige jongen won ze op de kermis in Delft en was er blij mee. Nog op diezelfde kermis vertelde een politieagent hem dat hij er beter niet mee op straat kon spelen.

Zomaar neerschieten

"Hij zei dat dat gevaarlijk is, omdat agenten het verschil niet kunnen zien met echte wapens. Ze kunnen je bijvoorbeeld zomaar neerschieten als ze je met zo'n wapen zien", vertelt Hector.

Hector (11) heeft nepwapens die echt lijken, en dat mag gewoon

Bij thuiskomst deelden Hectors ouders zijn blijdschap dan ook niet. "Ze schrokken heel erg", zegt hij. Volgens zijn moeder lijken de wapens veel te echt. "We hebben hem uitgelegd dat mensen daardoor kunnen denken dat hij kwade bedoelingen heeft."

Ze heeft haar zoon daarom verboden om op straat te spelen met de nepwapens. "Als hij dat wel doet, gooien we ze weg. Het zou beter zijn als je dit soort wapens helemaal niet zou kunnen winnen op een kermis."

De speelgoedwapens die Hector won op de kermis.

"Ik zou denken dat dit wapen echt is", zegt een agent over het speelgoed van Hector. "Als ik iemand hiermee zie lopen, zal ik in actie komen en dan loop je veel risico."

Hector heeft zijn moeder beloofd niet buiten de tuin te gaan met de wapens. "Daar baal ik wel van. Af en toe laat ik ze aan vriendjes zien of spelen we er mee in de tuin, meer kan ik er niet mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl