NOS Nieuws

'Scholen moeten vaker aangifte doen bij verdenking ontucht'

Scholen moeten vaker aangifte doen bij een verdenking van ontucht door onderwijspersoneel. Dat is het juiste middel om misbruik te bestrijden, vindt de Algemene Onderwijsbond. Wanneer scholen aangifte doen, kan justitie een onderzoek instellen. "Zij kunnen dan vaststellen of er sprake is van misbruik of een valse beschuldiging", aldus de bond.

VOG werkt goed

Een register voor docenten die over de schreef gaan, zoals de organisatie Ouders en Onderwijs voorstelt, lost het probleem niet op. De Verklaring Omtrent Gedrag werkt volgens de AOb goed, als de scholen maar aangifte doen. Zonder de verklaring kunnen mensen geen baan krijgen op een onderwijsinstelling.

"Waarom moet je een alternatief bedenken als één ding voldoende is. Ouders en Onderwijs redeneert: het is misgegaan, dus het moet anders. Je kunt het wel gaan regelen via een register, maar het probleem blijft hetzelfde. Het gaat mis als er geen aangifte wordt gedaan."

Arrestatie

De arrestatie van een wiskundeleraar in Rotterdam vormt de aanleiding voor het idee van een register. De docent kon, ondanks ontslag wegens ongewenst gedrag op verschillende scholen, toch een Verklaring Omtrent Gedrag krijgen.

Daarmee kon hij op andere scholen weer aan de slag als docent. De scholen in kwestie vonden de vergrijpen niet ernstig genoeg om aangifte te doen.

Reputatie

Het doen van aangifte kan leiden tot pijnlijke situaties als het personeel onterecht beschuldigd is. Maar dat mag volgens de Onderwijsbond geen reden zijn om geen aangifte te doen. "Op het moment dat er een verdenking bestaat, zit er voor een school niets anders op", zegt de woordvoerder.

Dat neemt niet weg dat het personeel gerehabiliteerd moet worden, als de beschuldiging misplaatst blijkt. "Het personeel kan dan gewoon door."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl