Agenten patrouilleren door het verwoeste dorp Amatrice
NOS Nieuws

Museumopbrengst Italië naar restauratiewerk

Alle Italiaanse musea en archeologische bezienswaardigheden doneren hun opbrengst vandaag aan het aardbevingsgebied. Het geld wordt besteed aan de restauratie van de verwoeste panden en kerken, die vaak honderden jaren oud waren.

Bij de aardbeving in midden-Italië kwamen woensdag zeker 290 mensen om. De ramp richtte een enorme verwoesting aan in het gebied rond het stadje Amatrice.

Volgens minister Franceschini van Cultuur zijn zeker 293 gebouwen met cultuurhistorische waarde, waaronder veel kerken, verwoest of zwaar beschadigd. Hij drukte de Italianen eerder deze week op het hart om vandaag in groten getale naar een museum of archeologische vindplaats te gaan "als een concreet signaal van solidariteit" met de slachtoffers van de beving.

Een straat in Amatrice, voor en na de beving

De burgemeester van Amatrice, waar verreweg de meeste slachtoffers vielen, sloot zich bij de minister aan. Hij zei dat hij de stad weer wil opbouwen in al haar oude glorie.

Burgemeester Pirozzi maakte duidelijk dat hij niet het voorbeeld wil volgen van Aquila, een stad die zeven jaar geleden door een beving grotendeels werd verwoest. Daar is een nieuwe stad opgebouwd naast de puinhopen van het oude Aquila.

Pirozzi voegde eraan toe dat de veiligheidsregels voor gebouwen moeten worden nageleefd. Historische steden hoeven niet te voldoen aan die regelgeving voor aardbevingsbestendig bouwen, maar ook bij nieuwe gebouwen worden de voorschriften vaak niet toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl