NOS Nieuws

Politie: ga niet met nepwapens de straat op, je speelt met je leven

De politie gaat de komende week langs scholen om voorlichting te geven over speelgoedwapens. Kinderen worden opgeroepen om nepwapens niet mee naar buiten te nemen, omdat het tot gevaarlijke situaties leidt. Het aantal meldingen over tieners die een wapen bij zich hebben neemt toe.

De politie rukt tientallen keren per week uit voor wapens die uiteindelijk nep blijken te zijn. "Het loopt nu steeds net goed af en met deze campagne willen we voorkomen dat het een keer verkeerd gaat", zegt Sandra van der Hoogt van de politie Rotterdam.

Sommige speelgoedwapens zijn voor agenten niet van echt te onderscheiden. Zeker van een afstandje is dat soms onmogelijk. De politie ziet iemand met zo’n wapen in handen als een vuurwapengevaarlijke verdachte, en agenten moeten ze dan ook zo behandelen. "De agent richt een wapen op zo'n tiener en dat heeft veel impact op zowel de tiener als de agent. Als degene met het nepwapen niet luistert naar aanwijzingen van de agent kan de agent genoodzaakt zijn om zijn wapen te gebruiken. Dat willen we koste wat kost voorkomen", aldus Van der Hoogt.

Regels

In juli waren er in Rotterdam twee incidenten met jongeren en nepvuurwapens. Een keer moesten agenten zelfs een waarschuwingsschot lossen omdat de jongeren niet luisterden naar de instructies van de politie.

De regels rond nepvuurwapens zijn op dit moment wel verwarrend, erkende politiechef Van Hoorn eerder dit jaar. Nepwapens mogen wel worden verkocht, als ze maar aan Europese regels voldoen. Die regels gaan er vooral over of het speelgoed veilig is om mee te spelen.

Wat niet mag in Nederland is met zo'n nepwapen een dreigende situatie veroorzaken. De campagne is daarom vooral bedoeld om jongeren erop te wijzen dat het niet verstandig is om met nepwapens op straat rond te lopen.

Hector (11) heeft nepwapens die echt lijken, en dat mag gewoon

Ingrijpend

Bij de lancering van de campagne vertelt een agent uit eigen ervaring over een confrontatie met een nepwapen. "We gingen af op een melding dat er iemand met een vuurwapen was gezien in een auto. Je gaat er heen en dan gaat de adrenaline omhoog. Als je dan tegenover die jongens staat weet je niet of het echt of nep is. Pas na de aanhouding kwamen we erachter dat het nep was."

"Ik dacht: je hebt gespeeld met je leven. We gaan ervan uit dat het echt is, met als risico dat we zouden kunnen schieten op iemand. Na afloop spraken we met ze. Het waren jonge jongens die niet doorhadden wat de consequenties kunnen zijn."

Scholen

Naast de voorlichtingslessen op scholen worden er flyers en posters opgehangen en worden er filmpjes via sociale media verspreid. De campagne richt zich vooral op kinderen uit groep zeven en acht en kinderen uit de eerste twee klassen van de middelbare school. Ze beginnen nu met de campagne omdat kinderen vaak met speelgoedwapens terugkomen van vakantie in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl