In de Tweede Kamer klinken wisselende reacties op Ruttes excuus voor het breken van verkiezingsbeloften
NOS Nieuws

Oppositie noemt Ruttes excuus 'pijnlijk', 'slim', 'genant' en 'verraad'

Het excuus van VVD-leider Rutte voor zijn gebroken verkiezingsbeloften is wisselend ontvangen door politieke collega's. D66-leider Pechtold noemt het tactisch slim en verstandig. "Maar het is aan de kiezers of ze het acceptabel vinden," zegt Pechtold in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Rutte deed in de campagne van 2012 beloften over een extra belastingvoordeel van 1000 euro, geen beperking van de hypotheekrenteaftrek en geen Nederlands geld meer voor Griekenland. Alle drie de beloften kon hij niet waarmaken.

Wantrouwen

ChristenUnie-voorman Segers spreekt over een pijnlijk moment, omdat het excuus vier jaar na dato komt. "Om nu sorry te zeggen, draagt alleen maar bij aan het wantrouwen van de kiezer", zegt Segers in hetzelfde radioprogramma. Hij benadrukt overigens wel vergeving te willen geven.

Pechtold vindt het excuus ook rijkelijk laat. PVV-leider Wilders spreekt op Twitter over verraad en bedrog.

SP-leider Roemer vindt dat Rutte zich kapot moet schamen voor zijn optreden. "Het is heel genant. Eerst wordt er heel veel beloofd en wordt er van alles voorgespiegeld om dat vervolgens na de verkiezingen aan de kant te gooien. Het is echt te gek voor woorden", aldus Roemer.

Roemer: Rutte's excuus is te gênant voor woorden

Andere partijen hebben niet in het openbaar gereageerd op Ruttes excuus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl