Jean Toots Thielemans
NOS Nieuws

Obama: muziek van Toots biedt troost

President Barack Obama heeft een persoonlijke boodschap laten voorlezen tijdens de uitvaartplechtigheid van mondharmonicaspeler Jean Toots Thielemans in het Belgische Terhulpen. In een brief gericht aan Huguette, de weduwe van de jazzmuzikant, schrijft Obama: "Moge de muziek van Toots je leiden en troost bieden. Ik ben er zeker van dat ze dat voor ieder van ons zal doen."

Obama's woorden werden voorgelezen door de Amerikaanse jazzpianist en componist Kenny Werner. Thielemans woonde jarenlang in New York en had ook een Amerikaans paspoort. Hij overleed afgelopen maandag op 94-jarige leeftijd in zijn slaap.

Scherm

Veel bekende en onbekende mensen verzamelden zich in de overvolle Sint-Niklaaskerk in Terhulpen voor de plechtigheid. Onder hen waren premier Charles Michel, prins Laurent, de Amerikaanse ambassadeur in België en de Belgische zanger Will Tura.

Toots herdacht onder klanken van Bluesette

Op het plein voor de kerk volgden zeker 1500 mensen de toespraken op een groot scherm. Herinneringen aan de wereldberoemde Thielemans werden afgewisseld met vertolkingen van diens composities of opnames van de mondharmonicaspeler zelf.

Aansluitend is Jean Toots Thielemans in aanwezigheid van zijn familieleden begraven op het kerkhof van Terhulpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl