Reddingswerkzaamheden in Amatrice
NOS Nieuws

Staatsbegrafenis en dag van nationale rouw in Italië

In Italië wordt morgen in Ascoli Piceno een staatsbegrafenis gehouden voor tientallen slachtoffers van de aardbeving van woensdag. De doden komen uit het nabijgelegen Arquata. Alle slachtoffers van de beving worden tijdens de plechtigheid herdacht. Het dodental is opgelopen tot 281.

Het is morgen een dag van nationale rouw in Italië. De vlaggen op alle overheidsgebouwen zullen halfstok hangen. Premier Renzi en president Mattarella zullen bij de bijeenkomst in Ascoli Piceno aanwezig zijn.

De afgelopen dagen zijn meer dan duizend naschokken geweest. In ziekenhuizen liggen bijna 400 gewonden. 238 mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald. 2500 mensen zijn dakloos.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Vandaag zijn al de eerste begrafenissen van slachtoffers geweest. Er zijn nog enkele tientallen vermisten, vooral in Romania en Amatrice dat het zwaarst is getroffen. Daar zijn meer dan 200 mensen om het leven gekomen en de stad ligt volledig in puin.

De zoektocht naar overlevenden gaat verder. De hulpdiensten hebben de hoop nog niet opgegeven dat er overlevenden onder het puin worden gevonden.

Zo veel mensen hebben zich aangeboden om te helpen met zoeken, dat sommigen worden teruggestuurd, meldt het Duitse persbureau DPA. Ook migranten zouden helpen bij de zoektocht naar slachtoffers en overlevenden.

Herdenking

In Amatrice wordt dinsdag een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Zonder de stoffelijke overschotten van de slachtoffers, hun lichamen liggen elders opgebaard. Renzi zal ook bij deze herdenking aanwezig zijn.

De premier heeft beloofd om snel te beginnen met wederopbouw in het getroffen gebied. Hij ziet dat als een morele plicht. De regering riep gisteravond de noodtoestand uit waardoor miljoenen aan hulpgeld kan worden ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl