Vluchtelingen in een kamp in Turkije
NOS Nieuws

'Onrust Turkije kan leiden tot nieuwe vluchtelingengolf Duitsland'

Duitsland kan te maken krijgen met duizenden vluchtelingen uit Turkije, zegt de voorzitter van de Koerdische vereniging in Duitsland. Ali Toprak waarschuwt dat de opstelling van president Erdogan tegenover de Koerden, maar ook tegenover tegenstanders van zijn regering in het algemeen, tot een nieuwe vluchtelingenstroom kan leiden.

Nu al neemt het aantal vluchtelingen uit Turkije toe. In heel 2015 deden ruim 1700 Turken een asielaanvraag, nu zijn dat er al meer dan 2200. Een stijging van bijna 30 procent. In absolute aantallen niet veel, maar dat kan veranderen volgens Toprak. "Er zijn nu 500.000 Koerdische vluchtelingen in Turkije zelf op de vlucht. Zodra die het land kunnen verlaten, zullen ze dat ook doen."

En daar blijft het volgens hem niet bij: "Omdat elke oppositie momenteel door Erdogan wordt onderdrukt, vluchten er straks niet alleen Koerden, maar ook democratische, liberale en seculiere Turken.”

Helaas staat in Turkije het Koerd zijn gelijk aan terrorisme.

Vluchteling Filiz Iraz

Filiz Iraz is zo'n vluchteling. In Turkije werd ze veroordeeld tot 6 jaar en 3 maanden gevangenisstraf. Ze zou lid zijn geweest van een terroristische organisatie. Maar dat klopt niet, zegt ze. Ze was een lerares die opkwam voor de rechten van de Koerden. "Helaas staat in Turkije het Koerd zijn gelijk aan terrorisme. Als je je laat horen, niet zo religieus bent en opkomt voor je rechten word je als terrorist gezien."

In Duitsland worden steeds meer asielaanvragen ingediend door Turken

Na de mislukte staatsgreep krijgen ook de Turkse vluchtelingen in Duitsland te maken met geweld. "Ik word voor het eerst in mijn leven ernstig bedreigd", zegt Toprak. Ook Filiz kent de verhalen: "Mensen die op de vlucht zijn voor geweld, komen dat geweld ook hier weer tegen."

De voorzitter van de Koerdische vereniging vindt het onbegrijpelijk dat Europese landen het toestaan dat Erdogan zijn conflict exporteert. "Er vindt op dit moment niet alleen een heksenjacht in Turkije plaats, maar in heel Europa". Ze pleiten voor sancties tegen Erdogan, zoals Poetin ook deed. "En uiteindelijk moest Erdogan hem zijn excuses aanbieden", zegt Toprak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl