Het akkoord, gesloten in Oslo, werd bekrachtigd met een handdruk
NOS Nieuws

Filipijnen en communistische rebellen bereiken staakt-het-vuren

De Filipijnse regering en het communistische Nationale Democratische Front zijn een staakt-het-vuren overeengekomen voor onbepaalde tijd. Het akkoord is ook al ondertekend, in de Noorse hoofdstad Oslo, heeft het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Noorwegen heeft tussen de partijen bemiddeld.

De ondertekening betekent dat de vredesonderhandelingen tussen de rebellen en de Filipijnse regering, die vijf jaar stil hebben gelegen, weer kunnen beginnen. Het vredesproces verloopt met horten en stoten. Noorwegen bemiddelt al sinds 2001.

Druk van president

De nieuwe Filipijnse president Rodrigo Duterte wil de guerrillaoorlogen met zowel de communistische als de islamitische rebellen in zijn land snel beëindigen, omdat ze de economische ontwikkeling belemmeren.

Afgelopen maand kondigde Duterte een eenzijdig staakt-het-vuren met de maoïstische rebellen af, maar zegde het binnen een paar dagen ook weer op, omdat de rebellen niet snel genoeg hun wapens wilden neerleggen.

Het 3000 man sterke communistische Nieuwe Volksleger opereerde tot nu toe vooral in het oosten en het zuiden van de Filipijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl