NOS Voetbal

Succesvolle Petrovic: ik ben een type Advocaat

Petrovic: wil zo snel mogelijk 40 punten

Zeljko Petrovic (51) heeft met de besten kunnen meekijken de laatste decennia. Wellicht is dat het geheim van het prille succes van ADO Den Haag, dat na drie eredivisierondes met Feyenoord en PSV de ranglijst aanvoert.

"Ik was met Guus Hiddink bij Anzji, dat was een prachtige ervaring, met Dick Advocaat bij Servië en Sunderland en met Ruud Gullit bij Feyenoord", somt Petrovic zijn baantjes als assistent op.

Hij vergelijkt zichzelf als coach graag met de geboren Hagenaar. "Wat voor coach ik ben? Een Advocaat. Ik ben nadrukkelijk aanwezig, maar wel op een normale manier. Werken staat voorop bij mij. Je moet respect tonen voor de club en het salaris dat je krijgt."

Dick heeft gezegd: Petrovic is de beste optie voor ADO Den Haag. Ik ben trots ten opzichte van Dick dat ik het al een beetje waar heb kunnen maken.

Petrovic

De 'methode-Petrovic' werkt in zijn eerste weken in Den Haag. Hij voelt een klik, zowel met de spelersgroep als met de mensen in het stadion. Maar Petrovic weet ook: het kan verkeren. "Het zijn maar drie wedstrijden. We zijn hartstikke blij met negen punten, maar we moeten wel met beide pootjes op de grond blijven staan."

En dat laatste kan lastig zijn. Volgens de statistieken is het de beste seizoensstart sinds 1970. "We hadden dit niet verwacht om eerlijk te zijn. De wedstrijden tegen Vitesse en Excelsior... We hebben achter gestaan, maar toch gewonnen. Dat zegt wat over het karakter van de ploeg."

Hoewel hij bescheiden wil blijven, heeft Petrovic een duidelijke doelstelling. "Ik wil zo snel mogelijk veertig punten met ADO Den Haag."

Als koploper naar Feyenoord?

Zondag speelt ADO thuis tegen Heracles Almelo. Bij een zege wacht volgende week in De Kuip een heuse topper tegen Feyenoord om de koppositie. Het stadion waar Petrovic in 2004 en 2005 als assistent-coach onder Gullit werkte. "Ik was zo trots. Ruud Gullit heeft mij gebeld: wil je mijn assistent-trainer worden? Daar ben ik nog steeds zo trots op, dat ik met zo'n iemand heb mogen werken."

Petrovic loodst ADO Den Haag naar top eredivisie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl