Grondpersoneel KLM voert actie bij incheckbalies
NOS Nieuws

Rechter handhaaft stakingsverbod bij KLM

Het grondpersoneel van KLM mag tot en met 4 september niet staken. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep geoordeeld. Volgens de rechter zou een staking in "extreem drukke vakantietijd het luchtverkeer ernstig kunnen ontwrichten". En dat is volgens de rechter "maatschappelijk onaanvaardbaar".

Eerder had een rechter in kort geding al een stakingsverbod uitgesproken. Toen was de terreurdreiging ook een argument. Dat argument noemt de rechter vandaag overigens niet meer in het vonnis.

Arbeidsrechtjuriste Marloes Diepenbach is verbaasd over het vonnis. "Ik vind de argumentatie mager, net als eerder in het kort geding. Staken is een fundamenteel werknemersrecht. Om dat te verbieden moet je met hele goede argumenten komen. Ik heb het vonnis nog niet gelezen maar op basis van de berichtgeving mis ik die sterke argumenten."

Pijn doen

Diepenbach ziet niet hoe deze staking maatschappij ontwrichtend zou kunnen zijn, zoals de rechter het noemt. "Als het gaat om politie, brandweer, ziekenhuizen, dan heb je het over zogenaamde essentiële dienstverlening. Daarbij kun je je voorstellen dat de rechter een staking verbiedt. Maar hier gaat het om reizigers die gedupeerd zouden worden. Dat lijkt mij niet maatschappij ontwrichtend. Het is heel vervelend voor betrokkenen en het bedrijf, maar pijn doen is juist de bedoeling van staken."

FNV weet nog niet of het in cassatie gaat na deze uitspraak. De vakbond beraadt zich in ieder geval op acties na 4 september. Omdat de rechter nadrukkelijk heeft aangegeven dat reizigers niet gedupeerd mogen worden, zal de vakbond daar extra rekening mee houden, laat een woordvoerder weten.

CAO

FNV is de enige bond die nog niet akkoord is met een nieuwe cao voor het grondpersoneel. De vakbond wil onder meer eerder een loonsverhoging, meer vaste banen en behoud van vakantie- en seniorendagen. De FNV is veruit de grootste bond bij KLM. Van het grondpersoneel zijn bijna 4.000 werknemers FNV-lid, dat is ruim een kwart van het personeel.

Eerder betoogde de advocaat van KLM dat een staking van het grondpersoneel al snel vele miljoenen euro's kost. Volgens FNV is dat overdreven en was de schade bij eerdere calamiteiten lang niet zo groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl