NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbeving Italië opgelopen naar 267

Het dodental van de aardbeving in het midden van Italië is opgelopen naar 267. Volgens de autoriteiten liggen 387 gewonden in het ziekenhuis.

Onder de doden zijn meerdere buitenlanders. Zeker een Spanjaard en vijf Roemenen zijn om het leven gekomen. Volgens de BBC zijn ook drie Britten onder de slachtoffers, maar de regering in Londen heeft dat niet nog bevestigd.

Naschokken

In het zwaarst getroffen dorp, Amatrice, gaan hulpverleners door met het zoeken naar overlevenden. De kans dat er twee dagen na de beving nog mensen worden gered, neemt met het uur af. De zoekacties worden bovendien belemmerd door naschokken. Ook vannacht zijn die weer gevoeld. Veel gebouwen in het aardbevingsgebied zijn zo fragiel, dat ze door zo'n naschok alsnog kunnen instorten.

In het aardbevingsgebied is gisteravond de noodtoestand uitgeroepen. De Italiaanse regering heeft 50 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp, heeft premier Renzi gezegd na crisisberaad in Rome.

Belastingvoordelen

Mensen die door de aardbeving hun huis hebben verloren, kunnen volgens de premier rekenen op belastingvoordelen. Renzi beloofde verder dat de dorpen die door de aardschokken zijn verwoest, worden herbouwd. "We hebben een morele verplichting tegenover de mannen en vrouwen in die dorpen", zei hij.

'Wederopbouw is prioriteit voor Italië'

De aardbeving die het midden van Italië woensdag even na 03.30 uur trof, had een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum was in bergachtig gebied, halverwege de steden Perugia en L'Aquila.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl