Een Turkse tank in het grensgebied bij de Syrische stad Jarablus

'Turkse leger bestookt Syrisch-Koerdische militieleden'

Het Turkse leger heeft aanvallen uitgevoerd op Koerdische strijders over de grens in Noord-Syrië, bericht CNN Türk. De aanvallen waren ten zuiden van de stad Jarablus, die gisteren met Turkse steun door eenheden van het Vrije Syrische Leger werd heroverd op terreurgroep IS.

Het Turkse leger zou de Syrisch-Koerdische strijders hebben aangevallen na verscheidene waarschuwingen te hebben afgegeven. Verdere details ontbreken vooralsnog, maar de strijders bewogen zich volgens het Turkse persbureau Anadolu richting Jarablus.

'Operatie Eufraat-Schild'

Turkije stak gisteren met tanks en enkele honderden troepen de grens over om Jarablus te ontzetten. Van daaruit had IS verscheidene aanvallen met mortiergranaten uitgevoerd op Turkse grenssteden. Ook zat IS vermoedelijk achter de de recente aanslag in Gaziantep, waarbij meer dan vijftig mensen op een bruiloft om het leven kwamen.

Maar het Turkse offensief - 'Operatie Eufraat-Schild' - is ook bedoeld om te voorkomen dat de Syrisch-Koerdische YPG-milities nog meer gebied in het grensgebied veroveren. Onlangs namen de Koerden al Manbij in, dat ten zuiden van Jarablus ligt. Daarbij kregen de Koerden Amerikaanse luchtsteun om IS te verdrijven.

VS steunt Ankara en de YPG

Ankara staat erop dat de Syrische Koerden zich terugtrekken tot achter de oostgrens van de Eufraat. De Turken willen voorkomen dat de Koerden een nog groter gebied aan de grens controleren; Ankara ziet de Syrisch-Koerdische partij PYD en de militante YPG-tak, als terreurorganisatie die vergelijkbaar is met de PKK en de Gülenbeweging.

Bij een bezoek aan Turkije gisteren sprak de Amerikaanse vice-president Joe Biden zijn steun uit voor de Turkse operatie in Noord-Syrië. Hij riep de Syrische Koerden op om zich inderdaad terug te trekken. Hij waarschuwde de Koerden dat de Amerikaanse steun voorwaardelijk is. De YPG-milities vormen de belangrijkste bondgenoot van Washington op het Syrische strijdtoneel.

Tombe

Operatie Eufraat-Schild is veruit het grootste Turkse offensief over de grens sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog. In februari 2015 staken Turkse troepen ook al eens de grens over. Toen met als doel de graftombe van Suleiman Shah, de grootvader van de stichter van het Ottomaanse Rijk, veilig te stellen, gezien een opmars van IS. Die operatie was in vergelijking met het huidige offensief echter bescheiden.

De situatie in het Turks-Syrische grensgebied

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl