Daraya na een bombardement op 16 augustus j.l.

Na vier jaar belegering geven Syrische rebellen in Daraya het op

Syrische rebellen hebben een akkoord bereikt met het bewind van president Assad voor de evacuatie van enkele duizenden mensen uit Daraya, een voorstad van Damascus. Dat melden de rebellen en de Syrische staatsmedia. Het akkoord betekent de facto dat de rebellen zich overgeven.

Daraya, sinds 2012 omsingeld door het leger, is een van de zwaarst gebombardeerde plaatsen in Syrië. Het was een van de eerste steden waar de protesten tegen de regering begonnen.

De evacuatie zou vrijdag moeten beginnen en duurt twee tot drie dagen. Zo'n 700 strijders en 4000 vrouwen en kinderen mogen de stad verlaten. Onderdeel van de overeenkomst zou het inleveren van zware wapens zijn. Daraya ligt ten zuiden van de hoofdstad, vlak bij een luchtmachtbasis.

De stad kreeg begin juni voor het eerst in 3,5 jaar weer voedsel aangeleverd en medicijnen. De Syrische regering had destijds toestemming gegeven aan de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Niet lang daarna werden de bombardementen overigens hervat. Inwoners zagen zich gedwongen om gras te eten om te overleven.

Een van de rebellen zegt tegen het Amerikaanse persbureau AP dat de situatie de laatste tijd verder is verslechterd: "Het was ondraaglijk geworden. We hebben het vier jaar lang volgehouden, maar we konden niet langer." Recent zou het enige ziekenhuis in de stad zijn gebombardeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl