95% van het dodo-skelet is compleet
NOS Nieuws

Recordopbrengst verwacht voor zeldzaam dodo-skelet

In Engeland wordt binnenkort een bijna compleet skelet van een dodo geveild. Het skelet van de uitgestorven vogel komt uit een privécollectie en brengt naar verwachting tonnen op. Volgens Britse media is het voor het eerst in een eeuw dat een dodo-skelet wordt geveild.

De botten zijn over een periode van decennia verzameld. Aan het begin van deze eeuw zijn de botten samengevoegd, alleen een deel van de schedel en enkele klauwen ontbreken.

De dodo kwam alleen voor op Mauritius, maar stierf uit aan het eind van de zeventiende eeuw. De vogel woog zo'n 20 kilo, was een meter hoog en kon niet vliegen of zwemmen. Nederlanders kwamen de vogels tegen toen ze aan het eind van de zestiende eeuw voet aan wal zetten op Mauritius, dat toen nog Zwaneneiland heette, zoals de Portugezen het eiland hadden genoemd.

Er bestaat wereldwijd maar één dodo-skelet dat bestaat uit botten van één vogel. Het wordt tentoongesteld in Port Louis op Mauritius. Er bestaan daarnaast zo'n twaalf skeletten van dodo's die zijn samengesteld van botten van verschillende vogels.

Het skelet wordt op 22 november geveild in Billingshurst, West Sussex.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl