NOS Nieuws

Video: het verschil tussen tijger en leeuwin op de weegschaal

Dieren wegen in dierentuin Londen

De verzorgers van de dierentuin van Londen zijn weer begonnen aan hun jaarlijkse megaklus: het wegen van alle 18.430 dieren. Elke keer weer een uitdaging, want hoe krijg je een Sumatraanse tijger zo gek om op een weegschaal te gaan staan?

Nou simpel: de tijger wordt gelokt met een stevig stuk vlees dat boven de weegschaal hangt. En hup, klaar is kees als de tijger de lekkernij grijpt met zijn klauwen. Maar het blijft lastig, want een leeuwin had niet veel trek. Ze had bovendien geen zin om in de brandende zon te komen, dus bleef ze rustig rondlopen bij een meertje.

De verzorgers kennen het gedrag van de dieren en moedigen de dieren aan om op de weegschaal te gaan staan.

Mark Habben, hoofd Londense dierentuin

De pinguïns werden uiteraard gelokt met een smakelijk visje. Kuddedieren als ze zijn gingen ze keurig in de rij staan voor de weegschaal, om vervolgens de beloning in ontvangst te nemen. Een uil ging ook gemakkelijk. Die ging gewoon op de stok zitten van een verzorger, waarna de stok op de weegschaal werd gelegd.

"De trucs die we gebruiken, stemmen we nauwkeurig af met de dierenverzorgers", zegt het hoofd van de dierentuin Mark Habben. "Zij kennen de dieren en hun gedrag en moedigen de dieren aan om op de weegschalen te gaan staan."

De dierentuin weegt de dieren jaarlijks om te checken of ze niet te zwaar worden. Ook kan de dierentuin op die manier zien of er dieren zwanger zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl