NOS Nieuws

Voorlopige hechtenis jihadisten wordt verlengd

Het kabinet wil teruggekeerde jihadstrijders die verdacht worden van een terroristisch misdrijf langer in voorlopige hechtenis kunnen houden. Minister Van der Steur wil de wet zo aanpassen dat de voorlopige hechtenis in totaal vijftig dagen kan duren. Dat is nu maximaal twintig dagen.

De Kamer had het kabinet om een verruiming van de mogelijkheden gevraagd.

Om de voorlopige hechtenis te kunnen verlengen is nu nog een sterkere verdenking tegen een verdachte vereist dan waar een verdachte aanvankelijk voor werd aangehouden. Als die sterkere verdenking er niet is, bestaat de kans dat de verdachte moet worden vrijgelaten terwijl het onderzoek nog in volle gang is. Daarom wil het kabinet het mogelijk maken verdachten ook zonder die sterkere verdenking langer vast te zetten.

'Gruweldaden voorkomen'

De minister wijst erop dat het onderzoek vaak gecompliceerd is. "Het gaat om zaken waarbij ingewikkeld forensisch onderzoek nodig is, bijvoorbeeld naar in beslag genomen gegevensdragers als telefoons en computers. Die zijn soms moeilijk toegankelijk en vaak ook in vreemde talen", aldus Van der Steur. Ook is vaak meer tijd nodig om de verbanden tussen meerdere Syriëgangers die tegelijk van het strijdtoneel terugkomen te onderzoeken, schrijft Van der Steur aan de Kamer.

Het kabinet benadrukt dat bij "de bestrijding van terrorisme alles in het werk gesteld moet worden om ervoor te zorgen dat opsporing en vervolging zo effectief mogelijk verlopen. Bij terroristische misdrijven geldt meer dan bij andere misdrijven dat met effectieve opsporing kan worden voorkomen dat daders nieuwe gruweldaden plegen".

Van der Steur wil nog voor het einde van het jaar een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl