Expert stelt autoschade vast
NOS Nieuws

'We zien het echt wel als fraudeurs een hoger bedrag opschrijven'

Verzekeraars die als rechercheurs met een speciaal lampje op jouw rekening aan het kijken zijn of je dat ene getal erbij hebt verzonnen: is dat een raar idee? Nee. Dat gebeurt gewoon, en zo moeilijk is het niet eens om een oplichter te ontdekken.

Consumenten die hun verzekeraar proberen op te lichten, krijgen vanaf vandaag te maken met een extra consequentie: een vaste schadevergoeding van 532 euro. Er zijn nog best wat mensen die proberen meer geld van hun verzekering te krijgen dan waar ze recht op hebben.

ASR Schade, die zich richt op het onderzoeken van fraude bij verzekeraar ASR, ziet vaak gevallen van fraude. Bij een vermoeden van fraude neemt ASR contact op met ASR Schade.

'Nogal dom'

Zo ontving ASR een tijdje geleden een rekening van de Mediamarkt van een klant. Die stuurden ze door. "Op het oog denk je: dat is een prima nota, maar als je goed gaat kijken, met name naar de bedragen, valt iets op", vertelt Bèr Onderwater van ASR Schade.

Op de rekening staan twee bedragen: 327 euro voor een laptop en 1399 euro voor een smartphone. "Dat klopt natuurlijk niet. Deze persoon was nogal dom, want hij of zij heeft de bedragen omgedraaid."

'Een laptop van 327 euro en een smartphone van 1399 euro, dat klopt niet'

Niet alleen met geprinte of digitale rekeningen wordt gefraudeerd, ook bij handgeschreven nota's komt fraude voor. Om die fraude te ontdekken, gebruikt ASR Schade een speciaal apparaat. "Met dit apparaat kunnen wij verschillende soorten inkt onderscheiden. Dat betekent dat wij het kunnen zien als er later een getal bij is geschreven."

Extra cijfer ingevuld

Onderwater noemt een voorbeeld. "Op deze rekening staat op het eerste oog een bedrag van 1169 euro, maar als we de rekening in het apparaat leggen, blijkt dit niet te kloppen. Dan zie je dat er een extra '1' bij is geschreven en dat de daadwerkelijke rekening 169 euro was."

Ook fraude bij autoschade komt veel voor bij ASR. Onderwater laat een foto zien van een bus met een kras. "De eigenaar van deze auto zegt dat de kras op de bus door een onbekende dader is toegebracht. Onze auto-expert is er echter achtergekomen dat de schade alleen door een paaltje kan zijn ontstaan."

Maatregelen bij leugen

Dus wordt deze eigenaar aangesproken op zijn leugen. "De klant wordt dan gehoord. Daarna kunnen we zijn verzekering royeren, eventueel het uitbetaalde bedrag terugvorderen en hij kan in het landelijk registratiesysteem terechtkomen."

Maar de politie wordt niet op de hoogte gesteld. "We mógen aangifte doen, maar doen dit bijna nooit."

Het is veel te gemakkelijk om te frauderen. Dat willen mensen gewoon proberen.

Inwoner van Lelystad, de stad met meeste fraudeurs

Volgens het Verbond van Verzekeraars wordt het vaakst gefraudeerd met verzekeringen voor motorrijtuigen. Fraude bij brand (de inboedel- en opstalverzekering) en bij aansprakelijkheid staan op plaats twee en drie. In de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Limburg wonen de meeste geregistreerde fraudeurs.

'Lelystad fraudestad nummer 1'

En in Lelystad zouden de meeste fraudeurs verblijven. Uit een rondvraag in Lelystad blijkt dat de meeste inwoners het daarmee eens zijn. "Je hoort het weleens, dat iemand anders dat doet. Bij de verzekeringen geloven ze het dan niet en dan regelen ze het via de verzekering van iemand anders", zegt een ondervraagde.

Verzekeringsfraudeurs in Lelystad?

"Sommige mensen hebben een kapotte computer en dan laten ze dat aan de verzekering weten. Terwijl dat misschien niet eens hun eigen computer is. Ja, er wordt veel gefraudeerd, dat weet ik zeker", zegt een andere inwoonster.

Volgens een andere passant is het makkelijk om te frauderen. "Dan willen ze het gewoon proberen." Een andere inwoner van de stad is het niet met ze eens. "Nee, in Lelystad wonen alleen nette mensen", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl