'Dodental aardbeving Italië zal L'Aquila overschrijden'

Het dodental van de aardbeving in Italië zal waarschijnlijk boven het aantal slachtoffers van de aardbeving in L'Aquila uitkomen. Dat vreest de organisatie die de hulpverlening coördineert.

Er zijn nog altijd veel vermisten. Zo zijn er grote zorgen over de 35 gasten van een historisch hotel in Amatrice, één van de zwaarst getroffen dorpen. Verslaggever Mattijs van de Wiel: "Er is sinds de aardbeving niets van ze gehoord." Het officiële dodental staat op 241. Eerder was een aantal van 247 gecommuniceerd, maar dat is naar beneden bijgesteld. Bij de aardbeving in L'Aquila in 2009 vielen 295 doden.

Nog veel mensen vermist in Italië

Hulpverlening

De hulpverlening is wel goed op gang gekomen, ziet Van de Wiel. "Er is een bepaalde routine. Het is duidelijk dat mensen weten wat ze moeten doen. Ze hebben ervaring, er zijn hier eerder aardbevingen geweest."

Sinds de beving zijn nog honderden naschokken geregistreerd. 4000 reddingswerkers zijn in touw om te zoeken naar overlevenden. Er zijn zes veldhospitalen ingericht om gewonden te verzorgen.

Vanuit het hele land worden hulpgoederen als kleding en eten gestuurd, maar de regering heeft opgeroepen om geld over te maken. De Italiaanse musea gaan daar in elk geval in mee, de minister van Cultuur heeft bepaald dat de opbrengsten van de musea van aanstaande zondag moeten worden besteed aan de wederopbouw van het gebied. Verschillende kerken en middeleeuwse gebouwen zijn getroffen door de aardbeving.

  • Google/Reuters
    Een gebouw in Accumoli voor en na de aardbeving
  • Google/EPA
    Het verschil in een straat in Amatrice
  • Google/AFP
    Een kerk, eveneens in Amatrice
  • Google/Getty
    Voor en na de aarbeving in Arquata del Tronto
  • Google/AFP
    De provinciale weg bij Pescara del Tronto

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl