De demonstratie van Feyenoordsupporters
NOS Nieuws

Aboutaleb: nieuwe wettelijke regeling nodig voor dreigende rellen

Bestuurders willen een andere wettelijke regeling om grote groepen mensen tegelijk te kunnen tegenhouden. Het instrument dat gemeenten nu hebben, bestuurlijke ophouding, voldoet niet. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb in een reactie op de kritiek van de Nationale ombudsman op de aanhouding van honderden Feyenoordsupporters op 12 februari van dit jaar.

De ombudsman vindt dat er die avond ongeoorloofd inbreuk werd gepleegd op de grondrechten van de demonstranten. Maar volgens Aboutaleb is dat niet zo. "Door het politieoptreden zijn ernstige wanordelijkheden, zoals bij de Maasgebouwrellen in 2011, voorkomen." De opgepakte voetbalfans liepen mee in een protestmars tegen het clubbestuur.

Het enige alternatief voor terugvallen op het strafrecht dat de gemeente had, was vooraf gebruikmaken van bestuurlijke ophouding, een bestuursrechtelijke manier om grote groepen mensen tegelijk tegen te houden. Maar die regeling is te gecompliceerd, bewerkelijk en arbeidsintensief, vindt ook de ombudsman.

Wel behoefte

Daarom zijn er voor gemeenten te weinig mogelijkheden om rellen te voorkomen, vindt Aboutaleb. Politie, justitie en de gemeente Rotterdam vinden al geruime tijd dat bestuurlijke ophouding niet werkt. Maar er is wel behoefte aan een wettelijke regeling om bij dreigende ongeregeldheden groepen mensen tijdelijk tegen te houden.

Daarom zal burgemeester Aboutaleb, mede namens de vier grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het kabinet vragen met een betere regeling te komen.

Politie, justitie en burgemeester Aboutaleb zeggen nu wel het dat het 'spijtig' is dat Feyenoordsupporters ongevraagd en ongewild in de demonstratie betrokken zijn geraakt en zijn aangehouden. "Anders dan de ombudsman veronderstelt, is de inzet van de driehoek nooit gericht geweest op het massaal aanhouden van al deze personen, maar op het beheersbaar houden van de situatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl