NOS Nieuws

Scholen dit jaar slordig met voorbereiden examens

In 2016 zijn 1370 examens en rekentoetsen geheel of gedeeltelijk ongeldig verklaard door de Onderwijsinspectie. Dat zijn er fors meer dan vorig jaar. Toen werden er 850 examens ongeldig verklaard. Vooral de scholen zelf maakten het afgelopen jaar te veel fouten, vindt inspecteur-generaal Monique Vogelzang.

Zij zegt in een verklaring dat er dingen onnodig mislopen. Als scholen zorgvuldiger hadden gehandeld, zouden er minder examens ongeldig zijn verklaard, zegt ze. Ze vindt dat dat "echt beter" moet. Volgens haar kunnen scholen veel slordigheden voorkomen door meer aandacht te besteden aan de voorbereiding van de examens. Ze wijst erop dat er van tevoren beter moet worden gecontroleerd of alles goed werkt.

Examens werden bijvoorbeeld ongeldig verklaard vanwege verkeerde hulpmiddelen, slechte ict-voorzieningen, onjuiste exameninstructies, het uitdelen van het verkeerde examen of onrust in de zaal. Niet altijd lag de schuld bij de school. Er was ook wel eens een stroomstoring of een leerling die onwel werd tijdens een toets.

Rekentoetsen

Het aantal ongeldig verklaarde rekentoetsen is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, terwijl er maar 15 procent meer rekentoetsen werden afgenomen. De onderwijsinspectie keurde er in 2015 nog 330 af en dit jaar 616. Dat kwam vooral door stroomstoringen en technische problemen tijdens de examens.

"In de techniek gaat regelmatig iets mis. En als er dan iets mis gaat, treft dat meteen veel leerlingen. Dat zie je gebeuren bij de rekentoets", zegt de inspecteur tegen Trouw. "Als er bij de papieren examens iets misgaat, zijn kleinere aantallen leerlingen daar de dupe van."

LAKS

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) noemt de cijfers een slechte ontwikkeling. Voorzitter Sven Annen zei in het Radio 1 Journaal dat dit jaar er een recordaantal klachten zijn binnengekomen bij het LAKS. Die variëren van geluidsoverlast tot het verkeerd doorgeven van examentijden, zegt hij.

Volgens Annen zou de oorzaak, van het aantal examens dat ongeldig wordt verklaard, kunnen zijn dat klachten over examens vaker worden gemeld aan de onderwijsinspectie. Het LAKS zegt volgend jaar nauwer met scholen te zullen samenwerken om overlast tijdens examens te voorkomen, onder meer door voorlichting te geven aan examencoördinatoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl