Bergingswerkzaamheden in Amatrice
NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbeving Italië stijgt naar 250

De aardbeving van gisternacht in Midden-Italië heeft aan zeker 250 mensen het leven gekost. Gisteravond werd nog een dodental van 159 genoemd.

Vanochtend was het aantal doden al gestegen naar 247. Inmiddels zijn er 365 gewonden geteld. De nieuwe aantallen zijn vanmiddag door de Italiaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Reddingswerkers hebben de hele nacht en de afgelopen dag gezocht naar overlevenden en lichamen van slachtoffers. De reddingsploegen beschikken op veel plaatsen over graafmachines en ander zwaar materieel, maar helpers zoeken soms ook met enkel hun blote handen en een zaklamp naar een teken van leven.

Gisteravond kon een meisje van 10 van onder het puin worden gered.

Enkele duizenden mensen zijn dakloos geworden. In de zwaarst getroffen dorpen is geen huis onbeschadigd.

Veel inwoners van het rampgebied ten noorden van L'Aquila hebben de nacht doorgebracht in tenten. Op foto's is te zien dat sommige mensen ook onder bomen of op stoepen slapen. De temperatuur in het rampgebied is vannacht gedaald tot zo'n 12 graden. In augustus zijn er altijd veel toeristen in het gebied. Inwoners van Rome die zich een tweede huis kunnen veroorloven, kopen dat vaak in deze streek.

In Amatrice, een van de zwaarst getroffen dorpen, worden volgens een vrijwilliger vooral lichamen geborgen. "Helaas is 90 procent van de mensen die we vinden dood. Maar sommigen redden het, daarom zijn we hier", zei hij. Ook in Amatrice is de hele nacht gezocht naar overlevenden. De burgemeester zegt dat er ten minste 200 doden zijn in zijn gemeente.

  • Reuters
    Bijna een dag na de aardbeving is er niet voor iedereen een tent
  • Reuters
    Deze vrouw in Amatrice slaapt op straat
  • Reuters
    Ook op andere plekken in het dorp zoeken mensen een slaapplek in de open lucht

De Italiaanse premier Renzi heeft bij een bezoek aan het rampgebied gezegd dat geen enkele getroffen familie of dorp zal worden vergeten. Renzi heeft vanochtend in Rome crisisberaad met zijn kabinet. Waarschijnlijk wordt voor het gebied de noodtoestand uitgeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl