De moeder van Khadija Souidi bij een protest eerder deze maand
NOS Nieuws

Maximale straf voor een van de verkrachters van Khadija

In Marokko is een man die betrokken was bij de opzienbarende groepsverkrachting van de tiener Khadija Souidi veroordeeld tot twintig jaar cel. Dat heeft de advocaat van Khadija's nabestaanden bevestigd. Twee andere mannen kregen van de rechter lagere straffen, van respectievelijk acht jaar en acht maanden.

De man die is veroordeeld tot twintig jaar, was sinds de verkrachting voortvluchtig. Hij werd vorige week gearresteerd en is nu al veroordeeld tot de maximale straf.

Waar is de gerechtigheid voor Khadija en voor hem?

Khadija Rouggany, advocaat

Volgens NOS-correspondent Sjoukje Rietbroek roept het snelle vonnis vraagtekens op. "Voor Marokkaanse begrippen is dit ongekend snel gegaan. Normaal duurt de rechtsgang hier veel langer", zegt ze. Zo wachten vijf van de acht verdachten nog steeds op hun vonnis in hoger beroep, terwijl zij in januari al voor de rechter verschenen.

De advocate van Khadija's nabestaanden vraagt zich af of de man wel een eerlijk proces heeft gekregen. "Waar is de gerechtigheid voor Khadija en voor hem?"

Chantage

De zaak van de 17-jarige Khadija leidde in Marokko tot veel ophef. Het tienermeisje werd eind vorig jaar in de stad Ben Guerir verkracht door acht mannen. Zeven van hen konden al snel worden aangehouden, maar werden in eerste aanleg vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Na hun vrijlating chanteerden ze het slachtoffer met een video van de verkrachting. Ze eisten geld, anders zou een video van de daad online worden gezet. Ondanks meerdere meldingen van Khadija bij de autoriteiten, werd de telefoon van de mannen niet onderzocht. Op 2 augustus stak de radeloze tiener zichzelf in brand. Twee dagen later overleed ze in het ziekenhuis.

De 17-jarige Khadija stak zichzelf op 2 augustus in brand

Na haar dood gingen in verschillende steden mensen de straat op om te demonstreren. Ook werd een online-petitie gestart waarin werd opgeroepen tot gerechtigheid.

Hoger beroep

Het hoger beroep tegen de zeven verdachten die in eerste instantie werden vrijgesproken, begon gisteren. Twee van hen zijn dus gelijk veroordeeld. De vijf overige verdachten krijgen het vonnis op 31 augustus te horen.

Ook loopt er nog een zaak tegen de mannen vanwege de chantage met de video.

Bitterzoete overwinning

Asma El Mehdi van vrouwenrechtencollectief Lente van de Waardigheid is blij dat er mensen zijn veroordeeld, maar twijfelt ook of ze wel een eerlijk proces hebben gekregen. "Het is onmogelijk om iemand te arresteren en in een week het dossier rond te hebben op basis waarvan hij tot de maximale straf kan worden veroordeeld." Ze denkt dat de enorme aandacht voor de zaak en de naderende landelijke verkiezingen hebben bijgedragen aan de snelle en zware veroordeling.

Het is een bitterzoete overwinning, zegt El Mehdi. Behalve de vraagtekens die ze bij de zware straf zet, had een groot drama kunnen worden voorkomen als het in eerste instantie al tot een veroordeling was gekomen in deze zaak.

In het politiedossier werd geen melding gemaakt van de video van de verkrachting, waardoor die niet als bewijsmateriaal werd meegenomen. "Als dat wel was gebeurd, waren de daders al in de eerste rechtszaak veroordeeld", zegt ze. "Dan hadden ze Khadija niet kunnen chanteren en dan had zij nu nog geleefd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl